По предложение на самата прокуратура "голямото дело" срещу Васил Божков - за организирана престъпна група, за укриване на такси, подкупи, принуди и изнудване на длъжностни лица, въобще не можа да стартира днес. Оказва се, че съдът не е призовал хората, които са пострадали от въпросните изнудвания и принуди.

По делото подсъдими са Васил Божков, жена му Елена Динева, соченият за негова дясна ръка Георги Попов, бивши шефове на Държавната комисия по хазарт и др. - общо 10 човека. Всички подсъдими днес се явиха добросъвестно заедно с огромна плеяда от най-известните адвокати. 

Прокурор Ангел Кънев обаче заяви, че делото не може да тръгне, след като се претендират принуди и изнудвания, а потърпевшите не са призовани. Съдът се съгласи с него, като съдия Иван Коев отчете, че това е негов личен пропуск.

Както е известно, обвинението срещу Божков е за неплащане на такси в размер над 550 млн. лева. Министерството на финансите прати своя процесуален представител, който вероятно ще предяви иск в рамките на делото. Поради това НАП нямаше свой представител. 

Предявяването на искове трябва да се случи точно във въпросното разпоредително заседание. 

Министерството на финансите е депозирало, макар и вчера следобед, граждански иск в размер на споменатите над 550 млн. лв , стана ясно днес от думите на прокурор Кънев.

Той първо се зачуди, че до вчера нито НАП, нито МФ са представили иск, но после обясни, че няма как два държавни органа да претендират едни и същи суми.

От думите му стана ясно още, че по делото има около 200 свидетели, но от някои ще се откажат, а други са дори... покойници. Той не се нае да прогнозира колко години може да отнеме процесът и дали ще повтори съдбата на делото "КТБ".

Следващият опит делото да тръгне ще бъде на 5 юли.