Организирана престъпа група с лидер Васил Божков отива на съд, защото е нанесла - както твърди прокуратурата - щети на държавния бюджет за забележителните 559 739 164,70 лева.

"На съд са предадени десет лица -  В.Б. като организатор и ръководител на групата, а останалите девет лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ (Държавна комисия по хазарта - закрита вече, бел. ред.).

В.Б. е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения -  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта", пишат днес от Софийската гадска прокуратура, която както е известно, "наследи" специализираната.

По инициалите на примависта може да се съди, че сред обвиняемите са Георги Попов - сочен за дясна ръка на бизнесмена, както и съпругата му Елена Динева. На брифинг по-късно днес наблюдаващият прокурор Ангел Кънев даде подробности - че сред другите има 4 длъжностни лица от закритата вече ДКХ - двама председатели, един директор на дирекция и един експерт.

Делото - най-схематично обяснено - е затова, че Божков и групата му са си "спестили" въпросните над половин милиард такси за хазарт, което обаче става след законова поправка по времето на ГЕРБ, удивително в негова полза.

На журналистически въпрос в тази насока Ангел Кънев днес не отрече, но отговори, че във въпросния период, за който са обвиненията, Законът за хазарта е променян 5 пъти и трябва... много дълго да ни обяснява. Да, "лицата, които питате" - т.е. Владислав Горанов и ръководството на ГЕРБ, също били разпитани.

Той бе категоричен - повече обвиняеми по това производство няма как да бъдат добавяни, когато е в съдебна фаза.

Той обобщи лаконично, че "в много по-нисък размер такси са събирани“. А това се потвърждавало от 2 инспекции на АДФИ и 2 експертизи. Ползите са били за 4 дружества, оператори на хазартни игри.

Разбра се също, че по мегагрупата има обвинения и по един от членовете в НК за подкуп, както и такива - за изнудване и рекет на конкуренти. После Кънев потвърди, че това са шефовете на известна хазартна фирма (двама братя и баща им, познати като "Цеките", бел. ред.). Прокурорът отбеляза още, че са разпитани над 250 свидетели, доказателствата са събрани в 250 тома, а обвинителният акт, внесен в съда, бил 3000 страници.

Малко предистория

Държавното обвинение се стовари върху хазартния бизнесмен от началото на 2020 г, което го принуди за известно време дори да пребивава в Дубай.

Неотдавна прокуратурата внесе в съд друго от делата срещу Божков - че е лидер на група, занимавала се с убийства и изнасилвания.

Тогава стана ясно и че материали по друго дело - дали има участие в стария атентат срещу покойния вече Алексей Петров с гранатомета (от октомври, 2015 г.), са отделени в друго досъдебно производстно.

Срещу хазартния бос тече и още едно разследване - за незаконно притежаване на хиляди артефакти. По него обаче - по наша информация - е трудно да има какъвто и да било напредък. Масово експертите от България отказвали да правят експертизи на културните ценности, като знаят за кого става въпрос.

Самият Божков беше свидетел по друго дело - за подкупи, по което твърдеше, че е предавал милиони кеш на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова с краен получател Бойко Борисов.

Това разследване бе прекратено от прокуратурата поради невъзможност да се докаже престъпление. Всичко било "дума срещу дума".

По-късно днес от държавното обвинение ще дадат брифинг.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу В.Б. и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта

Днес, 23.04.2024 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица -  В.Б. като организатор и ръководител на групата, а останалите девет лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ.

В.Б. е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения -  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание.