Община Нова Загора обяви бедствено положение след опустошителна градушка, която падна вечерта на 13 юни. Освен общинският център, силно пострадали са селата Асеновец, Караново, Стоил войвода, Дядово, Езеро, Омарчево, Питово, Пъдарево. Във Великотърновска област бедствено положение е обявено за град Лясковец и съседното село Драгижево, в Старозагорска област частично бедствено положение е в сила за градовете Шипка и Казанлък и в селата Хаджидимитрово и Шейново.

Обстановката в страната към момента е сравнително спокойна, съобщиха за БТА от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От 08:00 часа тази сутрин до момента в Пазарджик има постъпил сигнал за паднало дърво, в Пловдив има четири сигнала за паднали клони, в Стара Загора - един сигнал за отводняване, във Велико Търново - един сигнал за паднала ламарина, а в Ловеч и София има по един сигнал за паднало дърво, информираха още от пожарната. 

В момента продължава работата на екипи от по сигнали от вчера.

Времето: още валежи и бури

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупреждение от втора степен - оранжев код, за интензивни и значителни по количество валежи, с развитие на гръмотевични бури и с условия и за градушки, за 12 области от източната половина от страната. Предупреждение от първа степен - жълт код, за краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки, е в сила за седем области от Централна България. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Неучебен ден в Нова Загора

Днешният ден е неучебен за училищата и детските градини в Нова Загора, защото сградите са в тежко състояние - има счупени прозорци, надупчени фасади, течове в някои от покривите. Кризисният щаб е бил свикан веднага след бедствието, около 20:30 часа снощи, 13 юни. До 2:30 часа екипи на полицията, пожарната и ВиК са отстранявали аварии, скъсани проводници, паднали дървета и клони, повредена е светофарната уредба на входа на града.

 В днешния ден разчистването не престава, но продължаващият дъжд затруднява екипите. Кметицата на Нова Загора Галя Захариева се притеснява, че падналата листна маса отново ще затлачи почистените през нощта шахти.

"Свързах се с директорката на териториалната дирекция "Социално подпомагане", която заяви, че гражданите могат да се обръщат към тях - възрастни, самотноживеещи, с ниски доходи. Ще бъде направена оценка на щетите по домовете им и могат да получат еднократна подкрепа от дирекцията", каза още тя пред БТА. Захариева е разговаряла и с представители на областната и общинска служба "Земеделие", тъй като има сериозно пострадали земеделски площи. Стопаните могат да подават заявления за подпомагане в местната служба.

Тежки са пораженията в частните домове, десетки са автомобилите със счупени стъкла. С начупени стъкла и лампи са девет полицейски автомобили. Причинени са щети и по сградата на Районното управление, като най-засегната е приемната на паспортна служба и "Контрол на общоопасни средства". Почти цялото осветление в центъра на града е унищожено. Хората разказаха, че градушката е била с размер на яйце. Освен клони и цели дървета, тя е съборила на земята и птици.

Утре предстои оглед на специална комисия, за да опише пораженията по сградите, и от администрацията ще подготвят документи за подкрепа от междуведомствената комисия за борба с бедствия и аварии.

Към момента няма пострадали и бедстващи граждани, няма населени места без ток. В началото на стихията снощи едно семейство, което се е намирало в автомобила си, е било извадено от пожарникари. Има паднали дървета върху автомобили, но в тях не е имало хора, каза още Галя Захариева.

Край град Шипка - паднали дървета и свлачище на главния път

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че отива на посещение в едно от сериозно пострадалите от градушката места - Шипка. След природната стихия през нощта в района на града и село Шейново има паднали дървета и свлачище на главния път.

Ледени късове с големината на орех в Трънско

Силна градушка падна вчера в района на Трънско. На места ледените късове бяха с големината на орех. 

Паднали дървета на няколко места и прекъсване на електричеството е предизвикала вчерашната буря, съобщи за БТА кметът на Трън Цветислава Цветкова.

По думите ѝ пътищата, водещи към всички населени места в общината в момента са проходими. Щети са нанесени основно върху земеделските земи и градински насаждения. Паднали дървета и клони са отстранени от пътните отсечки към селата Лешниковци, Туроковци, Забел и Ярловци. В премахването им са се включили пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трън.

Цветкова поясни, че все още се работи по възстановяване на електричеството в района на селата Долна Мелна и Цегриловци. След вчерашната буря електрозахранването е прекъснато в почти цяло Знеполе. На повечето места то е възстановено в късните часове снощи.