Германската полиция разкри рекордно количество кокаин в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро.

Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в Дюселдорф, иззето е рекордно количество кокаин. Става въпрос за десетки тонове на стойност няколко милиарда евро. Министерството на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия говори за 35 тона. Огромното количество наркотици е било открито в пристанището на Хамбург и в рамките на разследването вече са извършени претърсвания в седем федерални провинции. Полицията е изпълнила седем заповеди за арест и следователите възнамеряват да обявят подробности в понеделник.

Пристанище Хамбург е входна врата за наркотици

Най-голямото досега единично откритие на кокаин в Европа датира от 2021 г., когато митнически следователи конфискуват няколко контейнера от Парагвай в пристанището на Хамбург. В тях са открити 16 тона кокаин на стойност до 3,5 млрд. евро. Трите най-големи пристанища в Европа - Ротердам, Антверпен и Хамбург - често се използват от картелите за контрабанда на наркотици. Миналата година митническите следователи задържаха рекордно количество от почти 180 тона кокаин на пристанищата в Ротердам и Антверпен, а контрабандата на наркотици е широко разпространена и в Хамбург.