Русия се опитва да раздели молдовския народ, като манипулира отделните етнически региони.

Това заяви за Клуб Z Джеймс Рубин – специален пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране (ЦГА) към Държавния департамент. Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Клуб Z то попита дали смята, че Русия оказва влияние върху етническите малцинства в Молдова, включително българското, заради насрочените на 20 октомври там президентски избори и референдум за влизане в ЕС.

„Докато президентът Мая Санду положи огромни усилия, за да гарантира правата на всички хора в Молдова, руснаците се опитват да използват различията между етносите, за да се опитат да ги разделят. Това е един от стандартните руски сценарии. Ние знаем, че етническата принадлежност е един от начините, по който руснаците се опитват да използват дезинформацията, за да раздуват нанесените щети върху отделните етнически групи, което не е вярно. Или говорят за пренебрежение към определени групи, което също не е вярно“, каза Рубин.

САЩ обаче вярват, че народът на Молдова е достатъчно интелигентен, за да не приема тези неща сериозно. Американците знаят, че настоящото правителство в Кишинев води политика, която не цели разделение, а обединение на хората, докато те търсят своето бъдеще в ЕС.

„Надяваме се, че използването на тези етнически разделителни линии ще има минимален ефект“, обобщи Рубин.

Часове по-рано правителствата на САЩ, Канада и Великобритания излязоха със съвместно изявление за подривната дейност на Русия и намесата в изборния процес, насочени срещу Молдова.

„Руски заинтересовани лица се готвят да повлияят върху президентските избори. Те смятат да предизвикат протести, ако проруският кандидат не не спечели. Те се опитват да подхранват отрицателните възприятия към западните правителства и сегашното ръководство на Молдова. В момента Русия подкрепя кандидат-президенти на Молдова и изостря социалното напрежение“, се казва в изявлението.

Според нея тази руски заинтересовани лица активно използват дезинформацията и пропагандата онлайн, в ефир и на улицата. Част от дейностите ще бъдат лъжи за характера и намеренията на Мая Санду, както и за предполагаеми нередности по време на изборите.

Същевременно служители на руската държавна телевизия RT оказват пряка подкрепа на олигарха беглец Илан Шор, който е санкциониран от правителствата на трите страни заради дестабилизиращи действия, свързани с изборите.