Подкрепата за ЕС сред българското малцинство в Молдова е ниска, отговори на въпрос на Клуб Z зам.-председателят на парламента в страната Михай Попшой. 

Той е в Брюксел за участие в заседание на Парламентарния комитет за асоцииране „Ес-Молдова“.

Резултатите станали ясни при допитване преди три години. Тогава властите в Кишинев искали да разберат коя етническа група в страната подкрепя евроинтеграцията.

„В окръг Тараклия, където живее предимно българско малцинство, имаше ниска подкрепа. Беше много изненадващо, дори за нас. Гледаме да се ангажираме повече с етническти групи – гагаузите, руснаците, украинците, евреите, за да се опитаме да ги информираме по-добре“, каза Попшой.

Според него ниската подкрепа за ЕС е резултат както от 30 години неглижиране от страна на молдовските власти, така и от силната руска пропаганда.

Властите в Кишинев разчитат и на българските си приятели, за да успеят да достигнат до българското малцинство, допълни Попшой.

Молдова се опитва да убедят своите граждани, че има и други варианти за гарантиране на сигурността на страната освен неутралитета и че един от тях е членството в НАТО, отговори Попшой на друг въпрос на Клуб Z.

След победата на проруските партии и на президента Игор Додон преди няколко години мнозинството взе решение за неутралитет и това бе записано в конституцията.

„Краткият ми отговор е, че нямаме достатъчно гласове, за да променим конституцията и съответно неутралния статут. Но това, което можем да направим и вече правим, е да се ангажираме с обществен дебат, като се опитваме да оценим и адресираме настоящия ни статут и това до каква степен той гарантира сигурността на Молдова“, каза Михай Попшой.

Самият той е стажувал в центъра на НАТО в Молдова.

„Няма по-добра институция, която така да гарантира сигурността на която и да било държава от евроатлантическия регион, включително на Молдова. За съжаление, след 30 години живот под руска пропаганда е много трудно да разбиеш тази стена. Отваряме тази дискусия с надеждата да убедим много граждани да погледнат и на други варианти за гарантиране на сигурността ни, включително може би чрез членство в  НАТО“, каза зам.-шефът  на парламента.

Той изрази съжаление, че обществената подкрепа за присъединяване към пакта е едва 30 на сто. И затова има много работа за вършене.