Изборите минаха и сигурно много от вас, приятели, са смаяни колко лесно вече в парламента влизат всякакви хора с различни таланти. Многостранно развити хора. Или казано политически некоректно – много странно развити хора, сиреч идиоти.

Но спокойно – не само в българския парламент е така. Вижте Европарламента. Например там понякога европейците пращат комици. Или порнозвезди. Вижте какви евродепутати са имали италианците, например. Сериозни хора като германците пък ползват Европарламента и Брюксел по принцип, за да аутсорснат там политици като Манфред Вебер или Урсула фон дер Лайен. Все хора, които са се провалили на местна почва, затова ги пращат да се поупражняват на европейска и да не пречат у дома. България също не изостава. Ние например имаме Елена Йончева. Тя беше евродепутат на БСП, съдеше Бойко и преследваше Делян. Сега влезе като депутат на Делян и съответно приятелка на Бойко. От партията, която прогони българските турци, премина в партията, която уж брани българските турци. От чугунен комунист стана евролиберал.

Брюксел явно е чудотворно място, приятели, което не само превръща, както си знаете вие - хетеротрадиционните консерватори в развратни джендъри, плюещи на семейните ценности, но и от комунисти прави либерали, от заклети врагове – приятели и от фенове на диктатурата поборници за свободата. Така да се каже Брюксел и Страсбург са местата, от които изгрява дъгата и тя променя всичко и всеки, благодарение на умните разговори, демократичните дебати и най-паче на сериозните заплати. Ми как иначе да убедиш един скептик, че обединена Евора е хубаво нещо и ще ни направи всички по-богати, ако не започнеш от банковата сметка на самия скептик? Дела трябват, не думи.

За беда обаче Брюксел не е достатъчно голям, за да побере всички скептици, антиджендъри и хора с алуминиеви шапчици на главите и се налага част от тях да бъдат въдворявани в националните парламенти.

Та стана дума за българския парламент. Защо уважаемият избирател праща там такива хора? Какво се случва в главите на българските избиратели? Изобщо ли вече не могат да се ориентират, че за да се освободят от мутри и идиоти праща в парламента мутри и идиоти?

Според мен за всичко са виновни медиите. Сиреч аз. Тия дни разбрах две неща. Демократите са виновни, че не са обяснили на достатъчно прост език на избирателите си какво правят и защо го правят. И в същото време германската държавна телевизия започна един проект за излъчване на новини на прост език. Тоест германските колеги си взеха бележка от ставащото и решиха да действат. Новините на прост език са предназначени за хора, които не разбират немски, не разбират сложни събития и не разбират защо самолетите се задържат в небето, без да размахват крила.

Мисля, че българските медии, сиреч ние, спешно трябва да се поучим от германците и също да започнем да пишем и говорим на порст език. Както казваше един друг прост човек – „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.“

И ще започна промяната от себе си. Това, приятели, е фейлетон. Фейлетонът е сатирична саркастична форма, която осмива актуални политически събития. Актуални означава тези, които се случват в момента. Сатиричен и саркастичен иде да рече, че правим смешки. Тия смешки много често хич не са смешни поради липсата на достатъчно талант у авторката и затова най-често под фейлетоните се четат коментари: „Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно“. Излиза, че авторката в старанието си да разсмее читателите си, ги разплаква.

Какво се случи миналата седмица, казано на прост език като за избиратели?

Миналата неделя имаше избори. Изборите служат за това да напишем на бележка коя партия искаме да пратим в парламента. Някои по-сложни натискат копчета на машина, но те са високомерни и обикновено от Харвард или най-малкото са били поне веднъж на море в Гърция и на концерт в Загреб, затова знаят какво се случва по големия свят. По принцип не е редно срещу бележката да получавате пари, кебапчета, пост в партията или нерез за свинките в селото ви. За да са честни изборите, трябва да сложите кръстче срещу партията, която искате да управлява, съвършено безплатно.

В парламента мнозинство имат евроатлантическите партии. Това са партии, които срещу достатъчно евро защитават атлантически ценности и няма да ни извадят от ЕС и НАТО. Не малко обаче са и проруските партии. Това са партии, които срещу достатъчно евро биха ни извадили от ЕС и НАТО. И също така има партии, които взимат евро и от там и отсам и затова са ту антиевроатлантически, ту не са. Както сами виждате, с достатъчно евро се оправя всичко не само в Брюксел, но и в София.

Други новини на прост език днес – в Германия започна европейското по футбол. Футболът е игра, в която на терена излизат 22-ма души инакрая печелят германците.

Времето – времето ще е горещо, а в горещо време се взима душ. По възможност всеки ден.

Това е, приятели, надявам се, че сега всички са разбрали най-важните неща от седмицата и живота и другият път на изборите ще сложите кръстче, съзнавайки напълно какво правите.