ГЕРБ – СДС изпрати в понеделник сутрин покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  По време на разговорите оттам предлагат да бъдат обсъдени темите, засягащи "дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България".

От страна на ГЕРБ – СДС преговорният екип отново е от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. В изпратените покани се предлага срещите да бъдат проведени в поредност според електоралната тежест на партиите на последните избори.

Днес от коалицията канят на разговори от 13:00 часа ДПС, от 15:00 часа – "Продължаваме промяната - Демократична България", и от 17:00 часа – "Възраждане".

За утре са предвидени срещи от 11:00 часа – БСП, 13:00 часа – "Има такъв народ" и 15:00 часа – "Величие".

Срещите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. След всяка от тях преговорният екип ще прави кратки изявления за представителите на медиите, уточняват от ГЕРБ.

Малко по-рано в понделник сутрин стана ясно, че президентът Румен Радев ще свика Народното събрание на 19 юни. Първото тържествено заседание на 50-ия парламент ще е още тази седмица - в сряда в 9 ч.

Държавният глава е подписал указа за свикването му, съобщиха от президентството.

„Очаквам от изявление да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме. Чакаме този диалог да продължи“, каза Радев в четвъртък.

Предишния ден той отказа да каже кога ще свика парламентът, защото „след изборите политическите лидери са се скрили във Фейсбук или са хванали гората“.