Очаква се днес ГЕРБ-СДС да покани на разговори за правителство останалите парламентарно представени в 50-ото Народно събрание политически сили. Това обяви на пресконференция миналия четвъртък партийният лидер Бойко Борисов. Преговорният екип на ГЕРБ отново се състои от Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, но не включва Борисов.

Предложението на партията, която е с най-висок резултат от изборите на 9 юни, провели се при много ниска избирателна активност, е за експертен кабинет. В четвъртък Борисов постави условието -  правителството да е с мандата на ГЕРБ, както и премиерът, външният министър и министърът на отбраната. Самият Борисов обяви, че той няма да бъде кандидатът за министър-председател. Темите за преговори са две – правителство и парламент, смятат от партията. "Ако бъде постигнато  разбирателство по теми, ще говорим и с лидерите на политическите сили", поясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че само с ДПС кабинет няма да прави. Но резултатите на Движението давали право на Делян Пеевски да говори, че има претенции за изпълнителната власт. ГЕРБ даде пресконференцията си в четвъртък, а ден по-рано Пеевски заяви в своя позиция обяви, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата срещу опитите за "отваряне на портал за новия месия", разбирай президента Румен Радев. Той поиска всички евроатлантически лидери в България да започнат разговори за кабинет и почти нареди на Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес. Самият Пеевски не спомена за експертно правителство.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков във Фейсбук в свои публикации декларира,  че независимо какво правителство предложи Борисов, от коалицията ще бъдат ясна опозиция, както и призова: "Гледайте реванша". От „Да, България“, част от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България" също заявиха, че депутатите от формацията няма да участват в съставянето на кабинет и няма да го подкрепят.  

Позицията на "Възраждане" е ясна - партията ще подкрепи правителство само на „Възраждане“. Според  Костадин Костадинов има два възможни сценария - създаване на правителство, „което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември“. 

Националният съвет на БСП в неделя потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Това обяви пред медиите изпълняващият функцията на временен председател на партията Атанас Зафиров.

От „Има такъв народ“, спрягани като третия партньор в правителство на ГЕРБ и ДПС, продължиха да мълчат цяла седмица и какви са намеренията им не е ясно засега.

Николай Марков от новата парламентарна "звезда" - партия „Величие“, обяви, че ще участват само в разговори между лидери, разбирай Борисов, а не с преговорни екипи и някакви "контактьорки".

Днес президентът Румен Радев обяви кога свиква парламента - в сряда от 9 часа.