„Чувствата са смесени. Щастлива съм, тъй като мога да видя малкия, и ми е тъжно с всичко това, което ми се случи. Аз все още съм в затвора, въпреки че доста медии вече спекулираха, че съм освободена. Благодаря на хората, които ни подкрепят и с подписка – те искат с Биляна Петрова да бъдем помилвани от президента“.

Това коментира пред бТВ бившата районна кметица на жк „Младост“ София Десислава Иванчева, която от края на 2022 г. изтърпява 6-годишна присъда за подкуп в сливенския затвор.

Иванчева и Биляна Петрова (нейна зам.-кметица,"дясна ръка" и съответно съподсъдима) очакват вече година и 6 месеца президента и вицепрезидента, по думите ѝ. В многохилядна подписка в нейна защита също се питало "президентът какво мисли по въпроса". 

Тя напомни, че официалните молби да президентстото са постъпили още при задържането ѝ - от адвокат Николай Хаджигенов, от Мая Манолова, от адвокат Гинчева (една от многото адвокати в рамките на делото ѝ, бел. ред.).

Тя обясни, че в момента е „в прекъсване по медицински причини заради лечение в ендокринологията". Няма поставена гривна.

„Това е задължително постъпване, тъй като съм диспансеризирана, за да мога да направя ядреномагнитен резонанс. В момента нямам прегледи и изследвания и затова мога да присъствам в студиото ви.

Когато си в прекъсване, ти си с лична карта, обикновен гражданин си. Каня всички медии да заповядат в Сливен. Няма основание и причина началникът на затвора да ви спира, тъй като това означава да нарушат вашето и моето право – да се срещна с медиите и да говоря“, обясни Десислава Иванчева.

Тя е завела поредица от дела както срещу затвора, така и срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София заради липса на лечение.

„В сряда си тръгвам обратно за Сливен с автобуса“, посочи още тя.

Десислава Иванчева посочи, че работи в кухнята на затвора и благодарение на това ще намали присъдата си с 4-5 месеца (всъщност два излежани дни се броят за 3 - бел. ред.)

"Ако работя докрай, ми остава 1 година и 6 месеца. С още две момичета съм в килията, различни характери сме, нормално е да има културен шок."

„Има липса на лечение от тяхна страна. 8 месеца не ми бяха давали жизненоважно за мен хапче. Благодарение на делата, които заведохме, лечението ми тръгна, но пък имам увреждане – микроаденомът се увеличи с почти една единица. Високият пролактин – по време на престоя ми в затвора се стигна до психически стрес и депресия, макар че съм адаптивна и дребните неща в затвора не ме притесняват“, коментира още Иванчева.

Тя изреди още проблеми със зъбите, астма...

„Мен ме смущава това, че при „строгия режим“ стоим заключени повече от необходимото. Това е вид дискриминация. В мъжките затвори, когато са им трите хранения, не ги държат заключени в стаите, нас ни заключват“, обясни Десислава Иванчева.

Тя коментира, че е разговаряла и с Бойко Борисов, но получила "неутрален отговор" (не стана ясно в какво негово качество - бел. ред.). На уточняващ въпрос - какво е искала от него, тя каза "каквото и от президента". Освен това искала същото и от общински съветници, и от депутати. 

Бившият районен кмет благодари на майка си, която на 82 години гледа детето ѝ (Иванчева роди момченце, докато чакаше окончателната си присъда от ВКС - бел. ред.).

"Тя отглежда едно прекрасно дете, което, когато си замина, плаче и ме търси. Това е моят мотив да съм силна и да издържа", каза още Иванчева.

Тя, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха заловени в момент, в който получиха 70 000 евро (мъжът току-що си беше отделил 20% - 14 000), частичен подкуп от по-голяма сума, за която бяха изнудвали строителния предприемач Александър Ваклин.