"Възможното несъответствие и прекомерност на определената мярка за неотклонение не може да окаже такова влияние на процеса на разкриване на обективната истина, че да го опорочи окончателно и непоправимо."

Това пишат в решението си трима върховни съдии като част от окончателната осъдителна присъда на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за подкупа в "Младост". Казано просто - какъвто и да е бил арестът им (който възмути голяма част от обществото на 17 април 2018 г.), това не променя фактите около самото им деяние.

Вчера стана ясно, че ВКС дава на тримата ефективни присъди съответно 6, 5 и 4 години. Съставът, който окончателно реши съдбата им, е: Румен Петров - председател и членове Спас Иванчев (докладчик) и Татяна Грозданова.

Върховните съдии намаляват присъдите на закрития вече Апелативен спецсъд от 8, 7 и 6 г. Но се съгласяват в крайна сметка с тълкуванието от АСНС, че Иванчева първо е поискала сумата от 250 000 евро, която после намалила до 187 500 евро, а реално е приела 70 000 евро подкуп - като първа вноска.

Прокуратрата твърдеше допоследно, че поисканият подкуп е бил 500 000 евро - обща пакетна услуга за едно т. нар. обявяване на заповед, за което мотаели строителния предприемач, но и за последващо пълно съдействие на бъдещите му инвестиционни планове в "Младост".

Покрай факта обаче, че не може да бъдат признати за особено опасни и защото подкупът е бил в "големи", а не "в особено големи размери, представляващ особено тежък случай" тримата получиха значително по-ниски присъди на втората инстанция.

Що се касае до подсъмимите, Иванчева твърдеше, че присъдата е постановена от незаконен съдебен състав в "грубо нарушаване на презумпцията за невиновност", а другите двама - и че са жертви на провокация към подкуп от предприемача Александър Ваклин.

Иванчева и Петрова активно участваха лично в пледоариите и в защитата си, говорейки понякога с часове.

Върховните съдии се изказват и по протестите на подсъдмите - че шумната медийна кампания на прокуратурата и на политически лица от онова време е повлияла на съда:

"Няма правни и социални механизми, по които волята на независимия съд да бъде подчинена, освен по линия на предвидения инстанционен съдебен контрол. Също така, макар твърдяното поведение и изявления на медии, представители на прокуратурата и органи на изпълнителната власт да пренебрегва и да нарушава презумпцията за невиновност, от материалите по делото не изглежда съдилищата също да са я нарушили или да са били повлияни при произнасянията си."

Иначе казано - признават, че многобройните медийни изяви на ръководената от Иван Гешев спецпрокуратура реално са нарушили презумпцията им за невинност. Но не и за съда.

Иначе върховните магистрати са категорични за бездействието на Иванчева да не придвижи преписката на Александър Ваклин:

"Това бездействие има напълно преднамерен характер и е типично бюрократичен административен произвол, довел придвижването на административната преписка до „задънена улица“, един пример за т.н. “Параграф 22“... в продължение на много месеци.

И още:

... Бездействието е било целенасочено, мащабно и не само по отношение на свидетеля Ваклин и предразположението към подобен вид престъпления е било ясно очертано в начина на изпълнение на служебните й (на Иванчева) задължения."

Като довод се изтъкват множеството жалби до Столична община срещу районната администрация и от други фирми. А Ваклин е бил "подложен на административен натиск – чрез бездействие и по същество е изнудван", отсичат върховните съдии.

В резюме:

не е вярно, че присъдата на тримата почива само на предположения, че е произнесена от незаконен състав, че са незаконни приложените СРС, дори напротив - въззивният съд твърде подробно се е занимал с възраженията относно образуването на делото, основанията за това и участието на КПКОНПИ - все теми, които бяха сред десетките точки от обжалванията на тримата.

Касационният състав заключава, че деянието, за което е обвинена подсъдимата Иванчева, е "осъществено от обективна и субективна страна, като правилно е определена и формата на съучастие".

Освен споменатите години затвор, ВКС намалява глобата на Иванчева от 15 000 на 12 000 лв., на Биляна Петрова - от 12 000 на 10 000, а на Петко Дюлгеров - от 10 000 на 8 000 лв. Тримата няма да могат и да заемат ръководни държавни постове за малко по-кратки периоди, съответно - 8, 7 и 6 години.

Цялото решение на ВКС може да прочетете тук.