Ако сегашните предложения за мир на руския президент Владимир Путин бъдат отхвърлени, условията на следващите ще бъдат по-тежки, заплаши днес директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин, цитиран от Ройтерс. Същевременно той не каза от кого трябва да бъдат приети или отхвърлени въпросните предложения.

„Следващите условия, при които може да се постигне мир и да се подпише някакво мирно споразумение, ще бъдат по-сложни за Украйна и по-тежки“, заяви Наришкин в интервю за ТАСС, отговаряйки на въпрос, какво ще се случи с Украйна при отхвърляне на новото предложение за мир.

Същевременно Наришкин заяви, че днешното заявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че в алианса се обсъжда привеждането на ядрено оръжие в бойна готовност, цели сплашване. „Трябва да се отнасяме спокойно [към това – бел.ред.]“, допълни той.

Планираното посещение на Путин в Северна Корея се подготвяло и щяло да донесе добри резултати. Путин, който разви добри отношения с Пхенян от началото на войната срещу Украйна, се очаква да посети скоро азиатската държава, припомня БТА.