България е в дъното на класацията за конкурентноспособност сред 67 държави от цял свят.

Страната ни се нарежда на 58-о място според Годишника на световната конкурентоспособност 2024 на престижното швейцарско бизнес училище IMD (Institute for Management Development - Институт за развитие на управлението). 

Оценката показва липса на напредък от 2021 г. насам, коментират от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), които са българският партньор на IMD.

България отбелязва и влошаване с 10 позиции спрямо 2020 г., както и с 20 позиции в сравнение с 2009 година.

Сред страните в Източна Европа, присъстващи в класацията, по-назад се намира единствено Словакия (59-о място). Водещите в региона са Литва (30-а позиция), Естония (33-то място) и Полша (41-во). Следват Латвия (45-а), Словения (46-а), Румъния (50-о място), Хърватия (51-ва) и Унгария (54-та).

Гърция е наредена на 47-о място, а Турция - на 53-то. Непосредствено преди страната ни, на 57-о място, е Колумбия.

Лидерите в класацията за най-конкурентноспособна икономика в света са съответно Сингапур, Швейцария и Дания. Последните 65-о, 66-о и 67-о места се заемат от Гана, Аржентина и Венецуела.    

Спрямо предишната година България изостава най-много по критериите състояние на инфраструктурата (от 54-то на 59-о място) и бизнес среда (от 62-ро на 65-о място).

Същевременно за трета поредна година се подобрява икономическата ефективност (от 48-о на 45-о място), главно поради подобрени макроикономически показатели като растящ реален БВП на глава от населението, отбелязват от ЦИД.

Неправителствената организация посочва като основни предизвикателства пред страната за 2024 г. продължителната политическа нестабилност, слабото върховенство на закона и ендемичната корупция.

Като рискове са изброени още забавеното влизане в еврозоната и потенциалната загуба на европейски средства, влошаващ се бизнес климат, ниски конкурентоспособност и продуктивност, висок дял на неформалната икономика и присъствието в сивия списък на Financial Action Task Force (FATF).

Споменати са и продължаващото намаление на населението, свитият пазар на труда, лошата инфраструктура и задълбочаването на социално-икономическите неравенства в България.