Преговорен екип на "Има такъв народ" дойде в уговорения час на среща с ГЕРБ - партията, която търси подкрепа за кабинет с първия мандат.

От името на ИТН на разговорите дойдоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

След срещата Йорданов заяви, че разговорът е бил съвсем предварителен, като двете партии са споделили своите идеи.

"Просто ги изслушахме", каза още Йорданов.

За правителство въобще не е ставало дума. Сценаристът заяви, че "Има такъв народ" би се отзовал на покана за среща на всяка политическа партия.

Досега единствената партия, която се яви на среща с ГЕРБ, бе ДПС.

Той обаче нарочно наблегна, че за "Има такъв народ" най-правилно е да има експертен кабинет, а ГЕРБ "видимо са достигнали до тази идея".

Той не коментира дали формацията му би приела експертен кабинет, в който премиерът, министърът на отбраната и на външните работи да са от ГЕРБ, каквото условие поставиха от най-голямата парламентарно представена сила.

"Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава. Просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим.

Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле.

Ние от година и нещо обясняваме, че за нас най-правилно е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много работа, така че той или ще е експертен или няма да е", коментира Йорданов.

Срещата с "Има такъв народ" премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата с ИТН в парламента.  

"Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики", заяви Сачева.

Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са водени, а разговорите са били за политики.   

"Единственото сигурно нещо на този етап е, че ГЕРБ-СДС иска да направи правителство. Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили ясна и категорична позиция в подкрепа на правителство", добави тя.

От партия "Величие" са изпратили писмо до ГЕРБ-СДС, в което казват, че няма да участват в разговорите с преговорния екип в Народното събрание.

Вместо това председателят на партията Николай Марков е поискал среща с Бойко Борисов.

Такава обаче няма да се състои, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.