БСП нe откликнa на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на правителство с първия мандат и представители на социалистите не отидоха на срещата, насрочена за 11.00 ч.

За днес ГЕРБ-СДС е отправила покани за срещи с БСП, ИТН и "Величие". Към момента официално са потвърдили, че ще присъстват единствено от ИТН. Срещата с тях е в 13.00 ч.

Решението на Изпълнителното бюро на БСП е, че на разговори няма да се ходи, защото това е среща за сформиране на правителство с мандата на ГЕРБ, а ние имаме решение, че правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим, каза Ирена Анастасова от ръководството на БСП.

По-късно от пресцентъра на БСП съобщиха, че са отговорили с писмо на поканата на ГЕРБ. От БСП посочиха, че форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години.

От партия "Величие" засега не са дали окончателен отговор, но лидерът ѝ Николай Марков коментира пред БНР, че би разговарял единствено с Бойко Борисов, а не с преговорния екип, който нарече "контактьорки".

Вчера от ГЕРБ-СДС бяха изпратили покани за срещи с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". На поканата се отзоваха единствено от ДПС. Оттам обаче не коментираха резултата от преговорите.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че е установено сходство по приоритети с Движението за права и свободи.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски не присъства на срещата с ГЕРБ.