ГЕРБ ще предложи за председател на парламента Рая Назарян, известна и като член на дамския преговорен екип на партията.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник следобед. 

"От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататъка да преговаряме", отбеляза той.  "Мине ли гласуването, ще продължим разговорите, не мине ли - дотам". 

Президентът Румен Радев свика първото заседание на 50-ия парламент от 9 часа в сряда.

Според Борисов от ПП-ДБ трябвало да му се реваншират.

"В Европейския парламент нашите депутати преговарят заедно. Но нищо от това не се зачита. От някаква гора казват, че трябва да има реванш. Сега трябва да се реванширате", добави той, явно иронизирайки заявката от миналия четвъртък във видео във Фейсбук на съпредседателя на ПП Кирил Петков: "Гледайте реванша". "Да напомня, че аз казах, че няма да съм премиер, защото истинският реванш на ГЕРБ ще е когато аз стана премиер."

Той обяви, че от ПП-ДБ дори не върнали жеста на ГЕРБ за правителство.

"Няма да ви забравя билбордовете, няма да допусна да станат реалност", каза още Борисов. 

После продължи на тема "реванш".

"Казах че няма да съм премиер, защото истинският реванш на ГЕРБ е, когато аз стана премиер, но за да има споделена отговорност, не го направих", добави Борисов.

"Вие се дали мандат на хората до мен да преговорят, след това бих се срещнал с всеки да уточним детайли комисии, министри", коментира той разговорите от последните дни в НС на преговорния екип. 

Борисов произнесе дълъг монолог пред актива на партията.

"Не получаваме това, което ние наричаме споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват. Българите искат една широка коалицонна формула, за да се успокои и стабилизира държавата", каза Борисов.

Според него най-стабилно би било "евроатлантическо мнозинство между първите три партии".

"Така, както беше и досега сглобката И тя затова функционираше. Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговоност за тхяното бездействие, хаос последните три години. Ако държвата беше в добро състояние щяха да се избият кой да управлява", заяви Борисов.

Според него при предишното правителство ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС са носили заедно споделената отговорност.

Борисов каза, че на срещата с ДПС от движението дори не са поискали участие в изпълнителната власт.

"Помощта за Украйна, еврозоната, Шенген – това сме го правили заедно. Вместо това получаваме искания – всички ни съветват да има правителство, за да понесем само ние тази отговорност. Дори колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират за това, че ние една година с един минстър крепихме тази сглобка в името на геостратегическата насоченост на страната. Те самите виждат, че в Евопа, в Брюксел нашите семейства са заедно. Преговарят за общо управление.

Ние няма по никакъв начин да ви доставим удолствието да действате на наш гръб. Няма да ви забравя билбордовете, няма да ви накарм те да оживеят тези билбордове. Ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някаква подкрепа е нестабилно.  Ще ни намерят кусур за това, че оправяме техния хаос.

ПП и ДБ си противоречат – щели да помагат за европейското управление. Като няма стабилно правителство - няма еврозона, няма Шенген, няма ПВУ, няма нищо.

Истинският реванш на ГЕРБ е когато аз стана премиер. Но за да има споделена отговорност, да тръгнат преговорите го направихме.

Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат. Подразних от десетките анализатори, които твърдят, че всичко било договорено. Ние такива договорки извън преговорния екип, не правим. Тук говорим за критично състояние на държавата.

Време е за лидери, за отговорност. Не да си спасиш партийката, стоейки в опозиция и да лаеш всеки ден от трибуната срещу тези, които се нагърбват.

Към днешна дата съставянето на правителство не е възможно. От гласувнането ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме.

Въпреки огромната рзлика с прекия опонент имаме с един депутат по-малко. С толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един. Ако искат това да го напраивм ритуално всички. Не виждам как.

Заклинанието, че Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута. Това няма да се случи. Ако мине гласуването (за Рая Назарян – б.р.) ще продължиме разговора. Ако не мине гласуването до там.

Ако бяхме 80-90 депутати разговорът щеше да е друг. С 68 депутата не виждам как. Ако има отговорни хора – има как. След като всеки се е затворил в гората. Ние години наред сме носили оговорност. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен".

Това каза още Борисов.