„Ще направим всичко възможно процесът за приемането на България и Румъния в Шенген по суша да приключи до края на годината.“

Това заяви постоянният представител на Унгария В ЕС Балинт Одор при представянето на приоритетите на страната му. Будапеща поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

„Също така си спомням 2011 г. Това беше времето, през което Унгария пое първото ротационно председателство на ЕС. Тогава бяха приети заключения в тази насока. И ние много искаме да видим приключването на процеса на разширяването на Шенген до края на тази година. Така че говоря за решението за приемане на двете страни в Шенген до края на годината, за да бъда по-точен“, каза Одор.

На въпроса как точно ще убеди Австрия да свали ветото си при положение, че тя изобщо не показва такова намерение, той отговори:

„Ще играем ролята си на честен посредник, ще водим дискусии. Имаме шест месеца, за да обсъдим проблемите.“

Сред другите приоритети посланикът посочи борбата с нелегалната миграция, политиката на отбрана, разширяването. На въпросите за Украйна отговорите му бяха по-общи. Все пак дипломатът спомена, че унгарското председателство ще продължи по пътя, който да доведе нови страни в ЕС, сред които Украйна и Молдова.

Мотото на председателството - „Да направим Европа отново велика“, предизвика смут заради аналогията с мотото на бившия американски президент Доналд Тръмп - „Да направим Америка отново велика“.