Първото заседание на 50-ия парламент бе открито днес от най-възрастния депутат Силви Кирилов ("Има такъв народ"). В залата се регистрираха 237 депутати.

"Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите, няма единство. Често противоречията са антагонистични. Всеки един от нас трябва да осъзнае собствените си пропуски. Необходимо е създаване на стабилна, предвидима и устойчива среда. От това разединение страда държавността.

Българският избирател иска промени. Задача на политиците е да ги осъществят. 70% от избирателите на последните изброри не гласуваха. Хората наказват политиците, но от това не следва нищо положително.

Незаслужено нямаме самочувствие. Необходима ни е вяра в собствените сили. Време е да върнем здравия разум", каза Кирилов в първата си реч.

Депутатите положиха клетва, след което прозвучаха химните на България и ЕС. По време на химна на ЕС от "Възраждане" седнаха по местата си.

След това представител на всяка парламентарна група произнесе слово. От ГЕРБ думата взе Тома Биков:

"Приемаме първото място не като успех, като сложна задача. След 4 години политическа конфронтация голяма част от българските граждани не гласуваха. Агресивното поведение, обидитие към опонента ограничават доверието в политическата система. От ГЕРБ заявяваме готовността си да водим смислен и целенасочен диалог, по правилата на политиката и пред очите на цялото общество.

Възможностите пред настоящия парламент не са много. Дори две политически сили не са в състояние да излъчат правителство".

Биков се обяви за кабинет на споделената отговорност с 4-годишен план и заяви, че от ГЕРБ са готови да отстъпят крачка назад. В партията имали готовност и за нови избори, макар това да е лош вариант за страната.

"Призоваваме всички парламентарни групи да проявят мъдрост и отговорност", каза още Биков.

От името на ДПС думата взе Йордан Цонев:

"ДПС работи на терен. Ние чухме какво ни казват хората - между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. Не искат нови предсрочни парламентарни избори. Проблемите на хората ги знаем всички - повишаване на доходите, работните места, икономическият растеж, сигурността. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза. Решаването на тази криза минава през съставяне на стабилно управление с хоризонт от 4 години.

Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България. Евроатлантизмът е екзистенциален избор".

Цонев каза, че ДПС ще продължи неотклонно да подкрепя Украйна срещу агресора.

"Призовавам всички евроатлантичски сили да се включат в съставянето на кабинет и мнозинство", заяви Цонев.

От името на "Продължаваме промяната - Демократична България" думата взе Николай Денков:

"Всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави такова, носи двойна и тройна отговорност. През последните години само от ПП-ДБ успяхме да съставим редовни правителства и то два пъти. Затова сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха сваляни със задружните усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Бяха свалени, за да могат Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да управляват.

С резултатите гражданите дадоха мандат именно на тези три партии да съставят правителство. ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха. Сега е време те да поемат политическата отговорност, няма зад кого да се скрият. Длъжни са да намерят решения, а не да се правят на жертви".

Денков каза, че от ПП-ДБ вадят своите поуки и ще работят за това да върнат доверието на избирателите. И допълни, че според резултатите от изборите ПП-ДБ е опозиция.

От името на "Има такъв народ" думата взе Тошко Йорданов:

"Почти е невъзможно да се върне здравия разум там, където почти го няма. ПП е партията на шарлатаните, излъчила най-некадърните министър-председатели. Никой не може да бъде едноличен спасител. Никой няма право да поставя ултиматуми. Нито една партия няма необходимите 121 гласа, за да доминира.

Пред нас като нация има проблеми, като спекулативните цени, хора да загубят работата си, заради някаква зелена идеология. Всички тези проблеми си имат реални решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а единствено от експертизата и професионализма.

Здравият разум изисква да има една ефективна опозиция".

Според Йорданов ако повечето партии се вторачат в пъпа си отново ще се мине през "чистилището на изборите".

Отговорност, разум и диалог - това са трите ключови думи на „БСП за България“ в този парламент, заяви Атанас Зафиров (БСП).

"Колко време ще му бъде дадено на този парламент зависи от нашия избор – от това дали ще продължим да хвърляме камъни или ще ги събираме за градеж, от това дали пак ще раздираме или ще започнем да съшиваме, ще събаряме или ще изграждаме", посочи той.

Зафиров отбеляза, че „БСП за България“ няма да е тази, която ще хвърля камъни и ще чертае нови разделителни линии. Според него нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи решаването на проблемите.

Но БСП няма да е и партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление, предупреди Зафиров. Той посочи две причини БСП да откаже подкрепа на ГЕРБ.

БСП ще бъде изключително диалогична в работата на Народното събрание, заяви в заключение той. 

Длъжни сме да спечелим отново народа ни, заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите на Костадинов само преди 10 дни 70% от българите избраха да останат вкъщи по време на изборния ден и така на практика гласуваха вот на недоверие на собствената си държава. Народът не видя достойни за своето доверие, добави той. 

Дали за българските граждани ще сме "мръсници" или "герои" зависи само от нас, каза Виктория Василева от "Величие".

Винаги започваме мандатите на Народното събрание с програмни речи, в които даваме обещания, които никога на изпълняваме, посочи Василева.