Завръщания, отсъствия и поне 13 неизвестни в енигматичната група на "Величие". Така изглежда депутатският състав на новия, пореден парламент, който е нещо като юбилеен - 50-и поред.

Отново Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова

В парламента се завръща бившата му председателка Цвета Караянчева, която този път беше сложена на по-избираема позиция в Пловдив-област. Караянчева вероятно използва и периода без депутатстване, за да изчака да избледнее спомена за споменаването ѝ с неприятни конотации в запис на глас, приличащ доста на този на лидера Бойко Борисов. Времето лекува.

За вярната си на ГЕРБ служба като дългогодишен кмет на София Йорданка Фандъкова също става депутат. Народен представител от ГЕРБ ще бъде този път и бившият председател на СОС при управлението на партията в столицата - Георги Георгиев, но от Пловдив-град. Георгиев, който беше спряган за кандидат за кмет на София, беше изместен в крайна сметка от предложението за Антон Хекимян, който остана едва трети в местния вот м.г.

Сред депутатите на ГЕРБ отново са представителите на постоянното присъствие "с онези" преференции - като сина на кмета на Симитли Стефан Апостолов, Георги Станков от Хасково, Стефан Мирев от Пазарджик, Христина Георгиева от Перник, Младен Шишков - в Пловдив-област.

В парламента отново се връща бившата евродепутатка от ДПС Искра Михайлова, след като трябваше да се откаже от мястото си в евролистата, за да отвори пътя на Елена Йончева. Росен Желязков от ГЕРБ обаче се отказа от спечеленото си място в Европарламента и остава в НС, засега поне. Според кулоарните слухове той може да е следващият кандидат-премиер на ГЕРБ.

От ИТН извън парламента остава и Филип Станев, но се завръща д-р Силви Кирилов, който отново ще открие първото заседание като най-възрастен депутат.

От ПП-ДБ депутати този път ще бъдат бившите министри на регионалното развитие Андрей Цеков и на икономиката Богдан Богданов. Но групата ще се лиши от едни от най-знаковите си лица, сред които Ивайло Мирчев, бившият правосъден министър Атанас Славов, Антоанета Цонева, след като коалицията не успя да вкара депутати от доста избирателни райони заради концентрация на вота за нея в София и рязко спадналия брой избиратели. Бившият председател на НС Никола Минчев, както и колегата му от ПП Христо Петров стават евродепутати. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов ще се закълне, но след това също ще напусне НС.

БСП също се лишава от добре известни имена. Бившият министър Румен Гечев не успя да спечели мандат във Видин. Той беше и втори в евролистата на БСП, но беше изместен от Цветелина Пенкова с преференции и губи мястото си. В Европарламента се връща Кристиан Вигенин. В Ловеч партията на Нинова остава без мандат и така депутатското си място губи зам.-шефката на БСП Ирена Анастасова. В НС от БСП обаче ще е Калоян Методиев, въпреки че привременното ръководство на партията поиска той да се откаже да е депутат, което не може да контролира. Методиев обаче не е искан като член на парламентарната група.

В посока от София към Страсбург и Брюксел отиват още Станислав Стоилов от "Възраждане" и Ивайло Вълчев от ИТН.

И депутатката Христинка е пак депутатка

Повишеният изборен резултат на ИТН е дал възможност за завръщането на още попълнения от не чак толкова голямата банка кадри на партията на Слави Трифонов. Така новият парламент отчита едно емблематично присъствие - на депутатката Христинка, или Христинка Илийчева Иванова. Публично, че има такова лице в 47-ото Народно събрание в групата на ИТН, се разбра, когато Радостин Василев, тогава все още приставащ, а не отрекъл се от ПП, се опитваше да намери нужния брой гласове, за да не падне кабинетът на Кирил Петков. А "депутатката Христинка" се оказа в сложна схема, като впоследствие тя даже обвини Василев, че се е опитал да ѝ окаже принуда. Така или иначе - като закъсняла благодарност за верността или нещо друго, но депутатката Христинка се завръща в НС, докато Радостин Василев с партията си МЕЧ остана под чертата, макар и горе-долу близо до нея.

13-те от "Величие"

Най-енигматични и криещи много въпросителни са новите "звезди" от "Величие" 

Те са 13 на брой, така освен претенциозното име са и фатален брой.  "Създателят" - човекът зад Историческия парк, останалите проекти, съответно и партията - Ивелин Михайлов не беше в кандидатдепутатските листи - независимо че изнесе цялата кампания на гърба си – и финансово, и организационно, и всякак. Така сега той остава извън парламентарните прожектори, макар че НАП вече му създава доста допълнителна работа.

По-известни от 13-те от "Величие" са подполковникът "полковник" и според собствените му твърдения руски шпионин - Николай Марков, бивш гард от НСО, бивш хоноруван преподавател от НБУ и автор на редица странни изказвания и твърдения.

Ето един скромен пример:

„Нашата организация изгради мощна световна сила от мотивирани войници на светлината. Не само българи. Всеки опит за пробив в системата ще се неутрализира веднага. Воюваме за България с нулева толерантност към враговете на Родината. Поставили сме опитни агенти във всички горещи точки, включително в държавните институции. И до врага“, пише бившия офицер от НСО.

Депутат става и Етиен Леви, звезда на естрадата, част от трио "Трик" музикант, музикален педагог и преподавател. Около проверката на принадлежност към ДС на кандидат-депутати излезе, че той е бил сътрудник на Шесто управление с псевдоним "Панайтов", казва се, че сътрудничел с желание. Етиен Леви категорично отрича всичко това, а познанията му за политика и каква "идеология" изповядва "Величие" се изчерпват с това, че те са пробългарска партия. Етиен Леви бил поканен в листите от колегата си НБУ "полковникът" Марков.

За разлика от музиканта Леви Виктория Василева може да се похвали или поне да отчете богат политически и партийно-организационен опит в разнообразни конфигурации. Толкова богат, че около промъкването на "Величие" в парламента нейната фигура се обви с почти вълшебен ореол - където отиде, води по 50-ина хиляди гласа със себе си.

Политическата кариера на Василева тръгва още от младежката организация на СДС, на която е била главен секретар. Била е депутат и в 38-ото Народно събрание (1997-2001 г.). От това време се смята, че Василева е била близка, нещо като ученичка на тогавашния главен секретар Христо Бисеров, но тя отрича подобно влияние тогава. След доста дълъг период на по-видимо публично отсъствие тя се появява в нова роля - като народен представител от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Освен това тя е и организационен секретар на ИТН, а преди това е работела в продуцентската компания на Трифонов. Нейните действия и изказвания се превърнаха в зорко проследявани в момента, в който ИТН обяви, че напуска четворната коалиция, а правителството на Петков висеше на косъм (който се и скъса) като се издирваха осем депутати-отцепници. Василева не зае публично страна, обяви, че напуска ИТН, парламента и даже политиката, като много деликатно вкара и намеци за упражняван върху ѝ натиск. Реинкарнацията си като депутат от "Величие" и необичайния си избор сега тя обяснява с думите, че познавала Марков като честен и почтен човек - обяснението ѝ доста напомня медийни изяви по същата тема на Етиен Леви. Освен това тя установила, че с бившия гард от НСО имали сходни идеи какво да се промени в политиката, въобще Василева предлага набор от клишета, с които да избегне по-конкретни отговори.

Дарин Георгиев е човекът на "Величие" в Пловдив. Самото му излъчване задава известна заплашителност. На парламентарните избори през 2023 година той бе кандидат-депутат от листата на БНО (Българско национално движение). Според официалната му партийна визитка той е "бивш разузнавач от СКСО" (Съвместно командване на специалните операции). Има над 18 г. опит в сферата на сигурността в зони с висок риск към мироопазващи и дипломатически мисии за възстановяването на сигурността и антитероризма." Бакалавър е по психология, магистър по приложна психология към ПУ ”Паисий Хилендарски”, и докторант към катедра национална сигурност в НВУ “Васил Левски“, Велико Търново, пише още в представянето на Георгиев. В разследване на "Капитал" той е идентифициран като човека, който стои зад спортния клуб "Български юнак" към Историческия парк. Пловдивски сайтове твърдят, че се е опитал да създаде "частна армия" в агитката на "Ботев" (Пловдив). Самият  Георгиев казва за себе си, че е работил като наемник в Ирак и Афганистан, както и като лична охрана.

Радостин Колев е депутатът на "Величие" от Бургас, по-точно - от Поморие. 44-годишният Колев се представя като спортист, бил е вонен в базата в Равнец (Пета изтребителна авиобаза в село Равнец, поделение на Военновъздушните сили на Република България). С три деца. Завършил е средното си образование в Бургас - електротехник, но никога не е работил като такъв. Няма висше образование.

"От 2015 г. ръководя фирма, които изпълнява строителни обекти в цялата област“, обяснява Колев пред "Флагман". Според проверка на изданието той участва в пет дружества - "РКС-БГ" ЕООД, "РУ СТРОЙ 22" ЕООД, "Средец еко енерджи" ООД, "Средец Енерджи груп" ООД и "Ранели" ООД. Само първата от тях обаче е реално работеща и декларира скромни приходи. Съдружници на Колев са Димитър Русинов и Николай Дачев. За големите си успехи в Поморие без видима кампания, той обяснява, че кампанията му била с личен контакт. Пак явно заради личния контакт Колев стана общински съветник в Поморие на местните избори през 2023 г. от шарена местна коалиция между Земеделския народен съюз, ПП-ДБ и ИТН като отиде доста напред, благодарение на преференции.

„Спонтанно и от няколко месеца съм част от партия „Величие“, обяснява и той по формулата на останалите депутати от пробивната формация.

Георги Куков е водачът на листата в 23-ти МИР в София. Според официалната визитка на партийния сайт завършва математическа гимназия, дипломира се със специалност „Фармация“ в МУ в София. В трудовата си дейност е бил управител на аптека и се е занимавал с медицинско осигуряване към Националния център по сърдечно-съдови заболявания. Впоследствие създава собствена фирма за търговия с лекарствени средства. Семеен, баща на четири деца. В предизборната кампания Куков даваше разяснения по здравните теми с акцент върху откраднатите милиарди, довели "до геноцид на българите".

От Велико Търново в НС влиза Павлин Петров. Във визитката му в сайта на "Величие" пише, че е работил в "Хеброс банк", "Биохим", "Юнионбанк" и "Инвестбанк", а от 2023 г. е "финансов директор на една от най-големите фирми за промишлено строителство и производство на метални конструкции и изделия в Северна България - "Лидер строй монтаж".

Росица Калинова е избрана от Кюстендил в НС. Нещо като топла връзка между България и Гърция, даже е завършила "философска школа към Атинския университет", каквото и да означава това. Преди това има и диплома за юрист от висшето училище в Русе "Ангел Кънчев", но не я ползвала, защото се занимава с търговия на дрехи.

Родена е в село Бъзовец, Русенско. "Завършва средното си образование в град Русе, в реална гимназия „Христо Ботев“, а в техникума по индустриална химия „Проф. Димитър Баларев“ добива допълнителна професионална квалификация. В юридическия факултет към русенския университет „Ангел Кънчев“ се дипломира като юрист. Завършва философска школа към Атинския университет с интензивно изучаване на новогръцки език. В трудовата си дейност е успешен предприемач в търговията с дрехи, платове и конфекции, с внос-износ на територията на Европейския съюз. Покрай работата си живее и работи едновременно в България и Гърция", гласи официалната версия на визитката ѝ.

Още един юрист, но този път не просто действащ, но даже на ниво преподавател. От Варна депутатка ще е Юлиана Матеева, която е преподавател по наказателно право във ВСУ "Черноризец Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски", все учебни заведения, известни с "високото" ниво на юридическото образование. Югозападният университет е проверяван за издаването на фалшиви дипломи и оценки все още не е приключила. Матеева е професор, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация
Член на конкурсни комисии за магистрати към Висшия съдебен съвет

Ирена Негинова е завършила в Свищов, има икономическо образование и според визитката ѝ е била директор на отдел "Продажби" на "Интердринкс" ("за екзотични здравословни напитки").  В партийния сайт е посочено, че е завършила "Аграрна икономика" към Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и има повече от десетгодишен опит като предприемач в производството на здравословни храни и напитки. До май месец е била собственик и управител на фирмите "Исторически къщи" и "Исторически храни и напитки", се вижда от справка в Търговския регистър, посочва "Дневник" връзката на Негинова с управлението на "Историческия парк" на Ивелин Михайлов.

Арх. Христо Борисов ще представлява Плевен. Той е завършил УАСГ, работил е дълги години в едно от най-големите проектантски бюра в България и участвал в изграждането на Медицинския университет в Плевен.

Водач на листата в Стара Загора, откъдето "Величие" също вкарва депутат, е Красимира Катинчарова. Според официалната визитка е завършила висше икономическо образование във Висшия икономически институт в София (какво точно се има предвид под това име не е съвсем ясно, вероятно старото име на УНСС), но освен това е и "журналист, преводач, с дългогодишен опит в рекламата, с интереси в екологията, философията и универсалното знание". Председател е на екосдружението "Човек - природа - живот", което е сред най-активните противници на ветропарковете, какъвто е и самият Ивелин Михайлов.

След отказа на водача на листата в Смолян Кристиан Карабельов да стане депутат, на негово място в НС ще е Лариса Савова. На профила ѝ във Фейсбук е посочено, че е от Чепеларе и работи в ОАЕ. Според запознати тя е живяла там над 15 години, но от известно време се е прибрала в родния си град. Учител по йога освен това. Пред хасковска медия тя казва, че в ОАЕ е работила като мениджър на полета в "Емиратс". Сега имала собствен бизнес - издателска къща "Лара инк".