Френската крайнодясна партия "Национален сбор" на Марин льо Пен получава най-голяма подкрепа за първия тур на предстоящите парламентарни избори, сочат резултатите от ново проучване на общественото мнение, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Респондентите, които заявяват, че биха подкрепили "Национален сбор" на вота възлизат на 34%. В анкетата на социологическа агенция "Харис интерактив", направена на 9 и 10 юни за сп. "Челинджис", "Националният сбор" има малко по-голяма преднина в сравнение с други, неотдавнашни проучвания на общественото мнение.

На второ място се класира лявата коалиция "Нов народен фронт", която е подкрепена от 22% от анкетираните.

Центристкият лагер на президента Еманюел Макрон заема чак трета позиция с 19%.

Вчера лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела призова избирателите да осигурят на партията му абсолютно парламентарно мнозинство на предстоящите предсрочни избори във Франция, за да бъде в състояние да управлява страната ефективно, предаде Ройтерс.

Партията на Бардела, която води евроскептична и антиимиграционна политика, има първия реален шанс да се сдобие с власт на национално ниво след изборите, които ще бъдат произведени в два тура - на 30 юни и 7 юли, отбелязва агенцията. В началото на този месец, след резултатите от изборите за Европейски парламент, президент на републиката Еманюел Макрон взе изненадващото според наблюдателите решение да разпусне Националното събрание (долната камара на френския парламент).

Допитванията на социологическите агенции, които са се опитали да дадат прогнози за втория тур на изборите, обаче показват, че Сборът няма да успее да си осигури абсолютно парламентарно мнозинство в Националното събрание (с 577 депутатски места), което би му позволило да прокарва закони без нуждата от съюзници при гласуването, посочва Ройтерс.

"Няма да обявявам за продан (подкрепата за) френските реформи, които не мога да осъществя (самостоятелно). Казвам го, за да подтикна (избирателите) към действие. Трябва ми абсолютно мнозинство", заяви Бардела пред телевизионния канал "СеНюз" (СNews).

Той отправи същия призив от страниците на в. "Паризиен", като настоя избирателите да застанат зад него и зад Марин льо Пен, която заемаше преди председателското място в "Национален сбор" и която ще бъде кандидатът на партията за президентските избори през 2027 г.

"За да управлявам, се нуждая от абсолютно мнозинство", заявява Бардела в "Паризиен", като според Ройтерс намеква, че ще отклони всяко предложение за съставяне на коалиционно правителство, ако не спечели необходимите 289 депутатски мандата в Националното събрание заедно с най-близките си съмишленици.