Парламентът не избра председател от първия опит.

Номинираната от ГЕРБ Рая Назарян получи при първото гласуване 116 гласа "за", 69 "против" и 53 "въздържал се". На втория тур тя събра 115 гласа "за", 69 "против" и 53 "въздържал се". "Има такъв народ" и "Възраждане" гласуваха "въздържал се". При първото гласуване Назарян получи един глас от БСП.

Петър Петров, който бе предложен от "Възраждане", взе 38 гласа "за", 111 "против" и 89 "въздържал се". На втори тур - 41 гласа "за", 112 "против" и 95 "въздържал се".

Силви Кирилов, който бе номиниран от "Има такъв народ", получи 17 гласа "за", 107 "против" и 113 "въздържал се".

Юлияна Матеева, номинирана от "Величие", събра 12 гласа "за", 103 "против" и 121 "въздържал се".

Ведната след това бе дадена почивка.

В кулоарите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова партиите за смирение.

"Мисля, че всички партии трябва да се смирят. Това, което започва днес без избор на председател на парламента показва, че партиите не са разбрали урока на българските граждани. Надявам се през днешния ден да им дойде акълът, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме", допълни Пеевски. 

Според него кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание - Рая Назарян, трябва да бъде подкрепена.

"Най-правилното е първата политическа сила да получи шеф на парламента. Това е традицията и трябва да я спазваме. От нови избори няма смисъл. Спасители на България не ни трябват, не виждам до какво ще доведат. Видяхме от спасители докъде стигнахме", заяви Пеевски.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията няма да предложи друга кандидатура. И изтъкна, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" в предишния мандат са имали "отговорен ГЕРБ". Призова ги сега те да са отговорни - т.е. да подкрепят партията му.

"Има смисъл от управление само от първите три партии", заяви Борисов.

И допълни, че не е оптимист.

"Много внимателно слушах изказванията на политическите партии и виждам доста противоречия – едни, като Денков, казват, че първата политическа сила трябва да носи цялата отговорност. По-малките партии казват "всички сме равни" – те са прави.

От това, което чух, никой не си е направил поуки от това, което е станало. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае първо, че успехите, които иска да си припише, са направени повече от нас. Тъй като сме по-голяма партия. И беше лесно той да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен – ГЕРБ, като първа политическа сила се съгласи във втория мандат да направи правителство. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърля държавата в хаос", заяви Борисов.

Относно по-малките партии той призова да се гледа броят на избирателите, пред които формациите отговарят:

"Няма отговорни партии. Ние само с ДПС не можем да направим коалиция, без да има един широк формат не можем. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи", каза още Борисов.

Веднага след почивката първото заседание на парламента бе прекъснато. То ще продължи утре от 10.00 ч.

След края на заседанието съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че  ПП-ДБ ще бъде ясна проевропейска опозиция.

"Ще се борим за всичко, което е по пътя на България за Европа и за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме. Няма да разрешим България да се върне в старите времена от недалечното минало.

Господин Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии. Той е първа политическа сила в момента. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща стабилна партия за управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл.

Второто - следващият път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че съставянето на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване. Ние сме горди, стоим рамо до рамо в нашата коалиция и ще бъдем абсолютно предвидими пред нашите избиратели и в този следващ парламент", каза Петков.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че коалицията е сплотена и обединена, независимо от всички заклинания и опити за разцепление.

"Задължение на победителя е да осигури мнозинство", подчерта и Асен Василев и допълни, че приоритет за партията ще са 4 проектозакона, касаещи прозрачните назначения. 

 Сред тях са законът за съдебната власт и изборът на антикорупционен орган.

А междувременно, както бе дал заявка, лидерът на "Да, България" и съпредседател на ДБ Христо Иванов депозира отказа си да е народен представител веднага, след като се закле като такъв. Както е известно, Иванов подаде оставка от председателския пост в партията си след слабия изборен резултат на коалицията.