Преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова писаха в сряда седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч.

Вариант 1 беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от Нова телевизия.

Очакваше се 59 424 седмокласници да държат изпита.

"Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова.

Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част на изпита са включени 25 задачи. От тях 18 с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Още сутринта из фейсбук групите се споделяше, че "Една българка" е произведението, върху което учениците трябва да пишат теза от 3-4 изречения (25-ата задача). Изречението, върху което е трябвало да се разсъждава, е било: "Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него".

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Авторката на разказа Кристин Димитрова написа във Фейсбук.

"Днес 60 хиляди седмокласници пишат преразказ по разказа ми "Изборът". Искрено се надявам поне малко да съм улеснила нелекия им ученически живот.

В четвъртък, 20 юни, е изпитът по чужд език за 7. клас, който не е задължителен и на който се явяват само желаещи да проверят знанията си.

В петък, на 21 юни, е изпитът по математика за седмокласниците. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 2 юли.

Вижте и съдържанието на въпросите, както и отговорите, които МОН разпространи след края на изпита.