Те са сред най-добрите в своята област, работят тайно, с фалшива самоличност - шпионите на Путин. Докато кремълският диктатор води брутална агресивна война срещу Украйна, те работят на заден план - и шпионират Германия, пише днес в. „Билд“.

Целта е да се събере информация за енергийната политика и политиката на сигурност на Германия.

В последния си доклад Федералната служба за защита на конституцията предупреждава: "Потенциалната заплаха, която представляват руските разузнавателни служби, трябва да се счита за висока".

Досега те често предприемаха шпионските си атаки от "легални резиденции" - прикрити бази на руските тайни служби, скрити в посолства или консулства в страната. Оттам шпионите плетат своите нишки, опитват се да установят контакти с политици или компании и използват "опознавателни срещи и разговори", за да се доберат до фонова информация. С други думи, чувствителна информация се извлича от другия човек по време на привидно безобиден разговор.

Според доклада западните санкции затрудняват работата на тайните бази. Много от служителите на руските посолства, които са шпионирали, са изгонени от страната, а четири от петте консулства трябва да бъдат затворени. Само посолството в Берлин и генералното консулство в Бон все още функционират. Поради това Русия все повече разчита на агенти, които се вкарват нелегално под фалшива самоличност. Други пък вършат обичайната си работа под фалшив предлог, но всъщност работят за разузнаването.

В доклада се посочва, че Русия използва "пътуващи висши служители, т.нар. нелегални, т.е. хора, вкарани нелегално с фалшиви самоличности", за да шпионира Германия.

Операции, контролирани от Москва

Освен това Русия все повече разчита на хакерски атаки. Чрез интернет се подслушва информация от компании, политици, политически партии, военни и медии.

По-нататък в доклада се казва, че руснаците са провеждали операциите "от центровете на службите в Москва или пряко контролирани оттам. Те продължават да прилагат този подход."

Кремъл се опитва да вербува и германци в Русия като шпиони. Например германски студенти и учени се наблюдават, докато пътуват, и се събират данни за тях.

"Ако получената информация може да компрометира набелязаните лица, службите не се притесняват от агресивни опити за вербуване."

С други думи, Кремъл изнудва германци, като ги принуждава да шпионират.