Служебният кабинет направи днес рокади в ръководството на службите, които засегнаха ДАНС, ДАР и ДКСИ.

Правителството на Димитър Главчев назначи за нов зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Георги Георгиев. Той ще замени кадъра на "Продължаваме промяната" в агенцията Петър Петров, който бе предсрочно освободен от поста си на 11 април тази година.

От правителствената пресслужба посочват, че Георгиев е дългогодишен служител на ДАНС и отговаря на законовите изисквания за заемане на ръководната длъжност. 

Освен това Министерски съвет е освободил днес Калин Цеков като зам.-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). От МС уточняват, че промяната е направена след постъпило заявление от Цеков за освобождаването му от длъжността.

Третата институция с промени в ръководството е Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Сменени са шефът ѝ, както и всички членове, които са с изтекъл мандат. За нов председател е назначен Петър Грошлев, а за зам.-председател - Ивайло Конакчийски. Като нови членове са определени Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Петър Грошлев е завършил ВНВУ „Васил Левски“ и Академията на МВР, пишат от правителствената пресслужба. От 1987 г. до 1992 г. той е бил командир на взвод и рота в Българската армия, след което е работил е в областта на сигурността и вътрешния ред като служител на МВР.