Дясната евроскептична група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) обяви, че е станала третата по големина политическа сила в Европейския парламент, съобщи „Политико“.

Така тя измества либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) поне за известно време.

От вчера ЕКР има 83-ма евродепутати срещу 80 за ОЕ.

Консерваторите успяха да привлекат 11 нови представители. "Обнови Европа" обаче се надява още днес да си възвърне третата позиция, ако убеди към нея да се присъединят петима членове на паневропейската партия „Волт“.

Главна сила в ЕКР е партия „Италиански братя“ на италианската премиерка Джорджа Мелони. Парламентарната група е доста  разнородна. Там има всякакви партии – от умеренената чешка Гражданска демократична партия (ГДП) на премиера Петр Фиала до кайнодесните „Вокс“ от Испания и Алианс да обединяване на румънците (АОР). В ЕКР е и Марион Марешал, която е снаха на Марин льо Пен – лидерката на френския Национален фронт.

Водеща фигура в ЕКР ще бъде Джорджа Мелони. „Италиански братя“ ще има най-голямата делегация в парламентарната група.

Левицата в Европейския парламент категорично не желае да си сътрудничи с ЕКР. На друго мнение обаче е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е от управляващата Европейска народна партия (ЕНП). Още преди евроизборите тя предложи сътрудничество на Мелони заради нейната проукраинска позиция.

Дори ЕКР да остане трета сила в Европейския парламент, това няма да промени баланса, коментира пред „Политико“ висш негов представител. Според него просто ще бъде формирано мнозинство, състоящо се от ЕНП, социалистите, либералите и „Зелените“/Европейски свободен алианс.