Крайната десница ще постигне най-значимите си успехи в историята.

Това са преобладаващите прогнози за европейските избори тази седмица. Вотът започва на 6 юни и завърша на 9 юни. Той ще се проведе във всички страни членки на ЕС.

Гражданите на Съюза ще трябва да изберат 720-членен Европейски парламент за периода 2024-2029 г. И крайно десните депутати в него могат да се окажат повече на брой от тези от Европейската народна партия (ЕНП). Това показва проучване на „Политико“, огласено миналата седмица.

Изданието уточнява, че крайната десница все пак ще бъде фрагментирана и ще има общо 184-ма представители. Така тя няма да може да създаде отделна политическа група, по-голяма от тази на ЕНП (170 души).

Засега можем да сме спокойни, че крайната десница няма да се превърне в незаобиколим фактор. Тя остава разпиляна в крайно дясната парламентарна група „Идентичност и демокрация“ (ИД) и доста разнородната Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

Главният въпрос в момента е ще бъде ли крайната десница в състояние да създаде своя нова, трета политическа група в ЕП.

Желано и действително

Към тази бъдеща група се е устремила и българската партия „Възраждане“, която според прогнозите ще вкара трима евродепутати. За стремежите загатна лидерът й Костадин Костадинов, след като миналата седмица делегацията на „Алтернатива за Германия“ (АзГ) бе изключена от редовете на ИД.

„За мен това не е изненада и го очаквах отдавна. Това обаче е много добра новина, защото сега ще имаме възможност да създадем истинска консервативна и суверенистка група в Европейския парламент. „Възраждане“ категорично ще работи заедно с АзГ. Вече сме предприели стъпки за създаване на нова  група в ЕП, затова още днес (25 май – б.р.) ще предложим на германската партия да се включи и да движим заедно процеса“, написа той във фейсбук.

И нарече АзГ „нашите германски приятели“.

Желаното обаче е едно, а действителното – съвсем друго. До този момент никоя друга партия не е изявила официално желание да се съюзи с АзГ. 

При това не кой да е, а друга крайно дясна партия изгони АзГ от ИД. Това бе френският Национален сбор на Марин льо Пен. Причина бе изявление на Максимилиан Кра – водещия кандидат-евродепутат на АзГ. В интервю за италианския вестник „Република“ той заяви, че не всички от нацистките формирования SS са били лоши.

„Теоретично г-н Кра е прав. Наистина в SS е имало принудително мобилизирани хора. И със сигурност не всички от тях са се възхищавали на дейността на тези части, както и не са имали нацистки убеждения. Но да говориш такива работи пред французи е твърде неприлично“, изтъкнаха пред Клуб Z източници от Европейския парламент.

Във Франция все още има доста живи свидетели на зверствата на SS по време на Втората световна война. Като добавим и факта, че Марин льо Пен повече от всичко на света иска да стане президент на страната си... А изборите са само след три години. И Еманюел Макрон вече няма да има право да остане на поста си.

Това изказване е и най-тежкият грях на Максимилиан Кра. Предвид германската държавна политика на отказ от всичко, свързано с националсоциализма, това е много по-голям скандал от другите разкрития, в които ме замесено името му. Първо през април сътрудникът му Цзян Г. бе арестуван в Германия за предполагаем шпионаж в полза на Китай. А на 29 май бяха обискирани офисите на евродепутата в Брюксел и Страсбург – този път заради бившия му асистент Гийом Прадура, също заподозрян в шпионаж.

Сега очевидно много партии ще бягат като дявол от тамян от АзГ. И ще й бъде много трудно да създаде нова политическа група. Сега тя има 9 евродепутати. Очаква се след изборите те да станат 16. Но за създаването на група в Европейския парламент са необходими най-малко 23-ма депутати поне от една четвърт, или 7 от страните членки.

Кой ще се съюзи с АзГ

Най-голямата делегация в ИД е на италианската „Лига“ – 22-ма евродепутати. Тя горещо одобри изгонването на АзГ от парламентарната група.

Друга италианска крайно дясна партия е управляващата в момента в страната „Италиански братя“ на премиерката Джорджа Мелони. Нейната делегация обаче е част от групата на ЕКР. Освен това Марин льо Пен покани Мелони да направят заедно дясна супер група. И е напълно възможно тези две партии наистина да го направят. Но там, където е Националният сбор, няма място за АзГ.

Няма никакъв шанс унгарските евродепутати от партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан да бъдат в една група с АзГ. Такова мнение изразиха пред Клуб Z кореспонденти на унгарски медии в Брюксел. И сякаш като потвърждение на думите им Орбан подкрепи идеята на Льо Пен да направи супергрупа с Мелони и призова двете дами да го направят колкото се може по-бързо.

Няма шанс за рамо и от нидерландската крайна десница, която вероятно ще постигне победителят от Ниската земя на предстоящия евровот. Така смята Елизабет Койпер от брюкселския Център за европейска политика (ЦЕП). Става дума за Партията за свободата на добре познатия ни Герт Вилдерс, който някога искаше България да бъде изхвърлена от ЕС.

АзГ наистина може да бъде центърът на нова група. Защото освен нейните 16 очаквани членове в новия Европейски парламент ще са необходими само още 7 евродепутати от общо 7 държави – с други думи, по един от страна членка на ЕС. И така ще се появи трета, по-крайна дясна група.

Така смята Петрос Фасулас - генерален секретар на базираната в Брюксел лобистка асоциация European Movement International.

„Това има и плюсове, и минуси. От една страна, десницата ще бъде още по-фрагментирана. Но, от друга, наличието на толкова крайно десни групи ще затрудни функционирането на Европейския парламент“, коментира Фасулас пред Клуб Z.

Той очаква увеличаване на броя на евродепутатите от ИД и ЕКР – двете главни десни групи. Но също смята, че някои крайно десни партии, които в момента не принадлежат към никоя група, също ще увеличат присъствието си.

„Със сигурност съставът на ЕП ще се измести по-надясно. Въпросът ще бъде в каква степен тези националистически, авторитарни, крайно десни сили са в състояние да си сътрудничат“, допълни Фасулас.

Със сигурност освен АзГ силно ще се представят „Италиански братя“ и Национален сбор. Добри резултати ще имат ФИДЕС и полската „Партия и справедливост“ (ПиС), които сами по себе си може да не са крайно десни, но са достатъчно националистически, консервативни и регресивни, за да бъдат потенциален съюзник на крайната десница.

Според Петрос Фасулас трябва да бъдат внимателно следени и по-малките крайно десни партии от Швеция, Финландия и Нидерландия. В момента те са в коалиционни правителства. И до този момент са нормализирани от коалиционните си партньори.

Има шанс към АзГ да се присъединят гърци. Върховният съд в Атина забрани на неонацистката партия „Нова зора“ да участва в изборите. Но друга, близка по възгледи, крайно дясна формация се очаква да вкара свои евродепутати. Това е „Спартанците“.

Ако Марин Льо Пен се присъедини към ЕКР или създаде нова група с Джорджа Мелони, АзГ може да абсорбира някои от ИД. А на мястото на досегашната ИД може да се появи нова формация с различно име, продължава Фасулас.

Кого обаче ще абсорбира АзГ? След изгонването на нейните евродепутати в ИД останаха 49 души. 18 от тях са от Национален сбор, а 22-ма – от „Лигата“. Това прави общо 40 представители.

Остават 9 депутати от 5 държави – по трима от Австрия и Белгия и по един от Дания, Чехия и Естония.

Теоретично така може да бъде формирана нова група начело с АзГ.

Белгийците обаче едва ли ще пожелаят, коментираха пред Клуб Z местни наблюдатели. Крайно дясната партия „Фламандски интерес“ се бори за отцепване на Фландрия от Белгия, съхраняване на фламандската културна идентичност, но е далеч от нацистките идеи.

Пък и коалицията с Националния фронт и „Италиански братя“ със сигурност е по-приемлива за малките партии в ИД, отколкото с откровени неонацисти като АзГ.

С други думи, създаването на нова крайно дясна политическа група в ЕП е възможно, но трудно постижимо.