Русия използва цивилни плавателни съдове за шпионаж в Северно море. 

Това съобщиха днес белгийски медии, позовавайки се на журналистическо разследване.

Подозрителните дейности са били засечени в райони, където преминават подземни съобщителни и захранващи кабели, както и край ветрогенераторни паркове и тръбопроводи.

Разследването е проследило 945 маневри на 200 руски плавателни съда, уточнява БТА. В повечето случаи е било установено приближаване на по-малко от един километър от чувствителната морска инфраструктура.

Преди месец бе съобщено, че от началото на годината край белгийските брегове са били засечени поне пет кораба, за които има съмнения, че са били използвани за разузнавателни дейности.

От Белгийската служба за морска безопасност са заявили, че преценката кои плавателни съдове служат за шпионаж става все по-трудна, тъй като вече се използват не само военни и изследователски, но и риболовни кораби. Говорител на агенцията е пояснил, че най-често съмнения будят плавателни съдове, които внезапно намаляват скоростта си.

Белгийското правителство съобщава, че китайски кораби с двойно предназначение също се подозират за извършването на шпионска дейност.

Според медиите основна част от подозрителните маневри са били засечени непосредствено преди руското нападение срещу Украйна преди две години. Със събраните данни Русия лесно би могла да прецени къде да извършва саботажи, посочва се в публикациите.