Най-популярният уебсайт за порнография - Pornhub - ще спре да работи в още пет американски щата това лято поради приемането на ново законодателство, изискващо потвърждаване на възрастта при посещенията в сайтове за възрастни.

Мярката е в отговор на вълната наскоро приети закони, които изискват порнографските сайтове и други платформи със сексуализирано съдържание, предназначени за възрастни, да събират доказателство за възрастта на потребителите си. Това означава, че хората ще трябва да качат копие на шофьорската си книжка или друг държавен документ за самоличност или да се регистрират с услуга за верификация на възрастта от трета страна, за да могат да ползват сайтовете като Pornhub.

В публикация в блога си Pornhub съобщи, че последните щати, в които ще спре дейността си, са Айдахо, Индиана, Канзас, Кентъки и Небраска. От сайта заявиха, че прекратяват достъпа от тези щати през юли 2024 година. Миналата седмица Pornhub спря достъпа от Тексас и вече го е блокирал в Арканзас, Мисисипи, Монтана, Северна Каролина, Юта и Вирджиния в отговор на въвеждането на правила на щатско ниво.

Законодателите от тези американски щати, които подкрепят законите за верификация на възрастта, твърдят, че правилата ще предпазят децата от гледане на сексуализирано съдържание. Законопроектът в Кентъки например представя порнографията като „обществена здравна криза“ с „разяждащо влияние“ върху децата.

Компанията майка на Pornhub - Aylo, възразява, че подходът на тези закони поставя под риск личните данни на потребителите и може да не попречи на непълнолетните да гледат еротично съдържание. След като Луизиана прие подобен закон миналата година и Aylo продължи дейността си с държавно подкрепена услуга за верификация на възрастта, трафикът на Pornhub в щата спадна с 80 процента.

"Тези хора не спряха да търсят порнография", заявяват говорители на компанията пред местния вестник Indiana Capital Chronicle. "Те просто се преместиха в по-тъмни ъгли на интернет, където не се изисква верификация на възрастта, където законът не се спазва, където не се вземат на сериозно мерките за безопасност на потребителите и където съдържанието често не се модерира.“

Компанията предлага решение за верификация на възрастта на базата на устройството, а не на щатско законодателство, за да държи непълнолетните далеч от сайтовете, предназначени единствено за възрастни.

Местната Електронна фронтова фондация също изрази притеснения относно поверителността на личните данни във връзка с тези закони, отбелязвайки, че нито един метод за верификация на възрастта не е напълно надежден.

"Никой не трябва да предоставя шофьорската си книжка, само за да получи достъп до безплатни сайтове. Затова EFF се противопоставя на задължителните закони за верификация на възрастта, независимо колко добре са замислени," заяви организацията в изявление.