Добрата новина е, че Народното събрание може да започне работа, има избран председател. Основните дейности стартират. Лошата новина е, че този председател е най-яростният защитник на санкционирани по закона "Магнитски". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш премиер Николай Денков на брифинг в Народното събрание.

"Рая Назарян съвсем наскоро направи следното изказване: САЩ са подведени и за ГЕРБ санкциите по "Магнитски" нямат стойност", посочи Денков.

Той допълни:

"Много ясно се вижда от трибуните по каквито и да било различни поводи, изведнъж изскача някой и започва да говори срещу ПП-ДБ. Това се случва и ще се случва, защото ние сме единствените, които останахме да се борим срещу корупцията и ще продължаваме да го правим".

Сред санкционираните по "Магнитски" са съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Пеевски има наложени и подобни санкции и от Великобритания.

Това, че в двете партии - ГЕРБ и ДПС, има санкционирани по закона "Магнитски", означава, че тя защитава корумпираните, и не е случайно, че те, като партии, са заедно, в това, което ни представят днес, каза още Денков.

"Едно правителство се характеризира с това, което е свършило. Ние направихме това правителство с ясни приоритети и задачи, част от тях успяхме да постигнем, друга част – не, защото ГЕРБ и ДПС се уплашиха от тези реформи, които са свързани с правосъдната система", каза още Денков в отговор на въпрос кой трябва да създаде новата сглобка.

"Когато се говори за това как ще се сглоби едно правителство и как ще работи, трябва да започнем от това какви са му приоритетите. Нека да видим какви ще бъдат лансираните приоритети, защото досега не беше казано нищо по тази тема, и тогава да си намерят кой ще ги сглоби. Когато те гласуваха промените в антикорупционния закон, когато гласуваха промените в Конституцията, това са полезни промени и беше добре, че те успяха да ни помогнат да ги реализираме. Когато обаче трябваше да се продължи с тези промени, те ги блокираха (ГЕРБ и ДПС - б.р.). Ние ще бъдем опозиция", заяви отново Денков.

Той коментира и идеята да се състави експертен кабинет, посочвайки, че експертни кабинети, в които няма ясна политическа отговорност, са прекрасен "смокинов лист", зад който могат да се правят много безобразия. Важно е кой носи политическа отговорност за едно правителство, добави той.  В отговор на въпрос дали ще има правителство, Николай Денков каза, че този въпрос трябва да се отправи към ГЕРБ.

"В сянката на парламентарните процеси, които текат в момента, продължава чистката и превземането на българските служби", каза Божидар Божанов и посочи, че вчера са освободени директорът на Държавната комисия по сигурността на информацията и заместник-председателят на Държавна агенция "Технически операции".

"Това излиза извън духа на ролята на служебния кабинет по Конституция, едновременно с това няма никаква информация какво е основанието това да се случи", коментира Божанов.

"Последното правителство, което беше рекламирано като експертно, беше правителство на Орешарски и правителство на ДПС", каза Йордан Иванов от „Демократична България“.

"Малкото ДПС.

Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден".

Това написа Кирил Петков във фейсбук, по повод избора на Назарян.