Парламентът избра  председател от втория опит. Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи подкрепа от "Има такъв народ".

Ако се стигне до нови избори през есента, Назарян е един от вариантите за служебен премиер.

При гласуването Назарян получи 131 гласа "за", 66 "против" и 38 "въздържал се". ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" имат общо точно 131 мандата.

От "Възраждане" отново номинираха Петър Петров.

От "Има такъв народ" отново номинираха Силви Кирилов.

От "Величие" издигнаха Виктория Василева.

По време на дебатите Тошко Йорданов ("Има такъв народ") изтъкна, че парламентът изглежда като разпасана команда и става все по-жалък. Той преповтори позицията на Слави Трифонов от вчера, че "Има такъв народ" няма да подкрепи нито първия мандат на ГЕРБ, нито втория мандат на ДПС. И заяви, че иска третия мандат, за да представи експертен кабинет. За да се случи това обаче трябва да има раздаване на мандатите, председател и парламентарни групи.

"За това ние ще подкрепим всички кандидати", заяви Йорданов.

За пореден път той нападна "Продължаваме промяната - Демократична България" за тълкуванията, които правят - а именно, че ще има правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

"Не се оправдайте с нас", отговори му Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България").

Веднаха, след като Назарян бе избрана, Асен Василев се обърна към "Има такъв народ" с думите:

"Честито изчегъртване на ГЕРБ".

Парламентът избра и заместник-председатели. Това са Росица Кирова (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Атанас Атанасов ("Продължаваме промяната - Демократична България"), Цончо Ганев ("Възраждане"), Драгомир Стойнев (БСП), Андрей Чорбанов ("Има такъв народ"), Виктория Василева ("Величие").

При всяко свое изказване Хамид Хамид (ДПС) изтъкваше, че Движението е втората по големина партия.

По обяд заседанието бе закрито. Следващото ще е утре.

От това гласуване единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави Трифонов и на "Има такъв народ". Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов след избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание.

"Тайно се надявах този жест да направят "Продължаваме промяната - Демократична България", каза Борисов.

Той изрази съжаление, че те са се "капсулирали".

Борисов каза, че благодари "на тази партия, която пое пасива, и виждате - всички гласувания после минават с 230-240 гласа". Според него това е зелена светлина за връщане в конституционните процедури за мандатите. 

В отговор на въпрос Борисов посочи, че ГЕРБ-СДС ще се концентрира върху първия мандат, защото той е единственият възможен. 

Имаме преговорен екип и смисъл по политики, които да говорим, коментира още лидерът на ГЕРБ. Според него от ИТН са поели целия пасив и всички са се упражнили върху тях, само защото са отстояли възможността да се тръгне по процедурите.

Попитан дали би им върнал жеста и би им дал подкрепа, Борисов каза, че не би върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан. "Имаме първи мандат, който избирателите, с над 11% разлика, искат от ГЕРБ. Жестът го очаквах от ПП-ДБ", заяви Бойко Борисов.

"Мога да присъствам, мога и да не присъствам на консултации при президента", каза още Борисов в отговор на въпрос.