Вече няма пречки пред назначаването на Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО. Румъния беше последната страна от Алианса, която беше против кандидатурата му, но днес и Букурещ се съгласи.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис оттегли собствената си кандидатура, както бе обявено от президентската канцелария в Букурещ. В същото време страната вече подкрепя кандидатурата на Марк Рюте.

Изборът ще бъде официално обявен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли.

Други страни се отказаха от възраженията си на по-ранен етап

Унгария, Словакия и Турция дълго време бяха единствените държави от НАТО, заедно с Румъния, които все още блокираха назначаването на 57-годишния Рюте за наследник на Йенс Столтенберг.

Будапеща искаше да бъде сигурна, че няма да бъде притискана да участва в планираната мисия на НАТО за координация на доставките на оръжие за Украйна. Правителството на Виктор Орбан се опасява, че в резултат от това Алиансът може да бъде вкаран в пряка конфронтация с Русия. Румъния пък настояваше за източноевропеец начело на пакта и предложи Йоханис.

Германия и САЩ подкрепиха Рюте в самото начало на процедурата. Германският канцлер Олаф Шолц го определи като "изключителен кандидат" с неговия "огромен опит, големи познания в областта на политиката за сигурност и силни дипломатически умения".

Марк Рюте е смятан за изключително опитен политик. За последно той бе начело на правителството на Нидерландия в продължение на почти 14 години, по-дълго от всеки друг преди него.

Столтенберг е на поста от 10 години

Договорът на сегашния генерален секретар на НАТО Столтенберг продължава до 1 октомври. Той вече два пъти удължи мандата си, тъй като не беше намерен подходящ кандидат за наследник на поста. Столтенберг заема висшата позиция вече почти 10 години. Това го прави вторият най-дълго служил генерален секретар в историята на Алианса. Нидерландецът Йозеф Лунс е най-дългогодишният председател на НАТО и заемаше поста между 1971 г. и 1984 година.

За назначаването на нов генерален секретар е необходим консенсус в рамките на отбранителния съюз. Това означава, че нито една от настоящите 32 държави членки на НАТО не може да повдигне възражение срещу кандидата.