Унгария се отказа от съпротивата си Марк Рюте да бъде назначен за следващ генерален секретар на НАТО, съобщиха нидерландски медии. Това стана, след като нидерландският премиер в оставка и неговият унгарски колега Виктор Орбан се срещнаха в кулоарите на среща на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Националните радио и телевизия (NOS) и водещият телевизионен канал Ер Те Ел (RTL) съобщиха, че унгарският премиер не е повторил искането си за извинение от Рюте за „проблемните му", както казва Орбан, оценки за Унгария. Извинението беше едно от двете условия, поставени от Унгария, за да одобри Рюте като приемник на Йенс Столтенберг начело на НАТО.

Другото условие – да се дадат гаранции на Будапеща, че Унгария няма да предоставя средства на Украйна или да изпраща свои военни там – беше изпълнено миналата седмица от Столтенберг.

Тази година САЩ, Великобритания, Франция и Германия подкрепиха Рюте като приемник на Столтенберг, който ще се оттегли през октомври от поста. Турция също каза през април, че ще подкрепи Рюте.

НАТО взема решения с единодушие, затова и всеки кандидат трябва да получи подкрепата на всичките 32 страни членки на организацията.

Така само Румъния досега не е дала още зелена светлина, след като и доскоро резервираната Словакия даде подкрепата си. Румъния обаче има свое предложение - президент Клаус Йоханис обяви през март, че ще се кандидатира за поста, заявявайки, че страните от Източна Европа трябва да имат по-добро представителство във водещите роли в организацията. Днес обаче Букурещ загуби подкрепата и на Братислава.

Словакия подкрепя предложението Марк Рюте да бъде назначен за следващ генерален секретар на НАТО, заяви днес президентът на централноевропейската държава Петер Пелегрини. Така тя стана поредната страна членка на алианса, която подкрепи кандидатурата на нидерландския премиер в оставка, съобщи Ройтерс.

Държавният глава заяви след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, че страната му досега е предпочитала „географски по-близък“ кандидат от Централна и Източна Европа като румънския президент Клаус Йоханис, но вече подкрепя Рюте.

„След последна дискусия с Марк Рюте и консултация с правителството си Словакия може да си представи Рюте начело на НАТО и го подкрепя", заяви Пелегрини по време на пресконференция, излъчена в национален ефир.

Словакия, която граничи с Украйна, подчерта необходимостта следващият ръководител на НАТО да помогне за защитата на словашкото въздушно пространство, каза Пелегрини, след като предишното словашко правителство дари система С-300 на Украйна, а съюзниците изтеглиха батареите „Пейтриът“, които бяха временно поставени в Словакия.

"Ние ще поискаме от НАТО да намери някъде в страните членки система за противовъздушна отбрана, която може да бъде поставена в Словакия, докато страната не се сдобие със своя собствена", каза Пелегрини.