Световната оперна звезда Анна Нетребко идва за първи път в България на 20 март 2025 година. Представлението на оперната гала, което е под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония (в момента служебен министър на културата), ще се проведе в „Арена София”.

Заедно с Анна Нетребко на сцената ще бъде и съпругът ѝ Юсиф Ейвазов - драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера.

Нетребко започва кариерата си през 1994 г., за да стигне до най-престижните оперни сцени. Тя е звезда на миланската "Ла Скала", виенската "Щаатсопера", "Метрополитън опера" в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, берлинската "Щаатсоперa". Участничка е в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Сред многобройните си отличия Нетребко има три номинации за наградата „Грами“, немската награда „Бамби“, „Певица на годината” на класическите музикални награди BRIT, музикалната награда „Полар“ за 2020 г., която често е наричана „Нобелова премия в областта на музиката“, а оценката на журито е, че „Да бъдеш виртуозен вокалист не е достатъчно".

През 2007 г. вестник „Таймс” обяви примата за една от 100-те най-влиятелни личности в света. 

След началото на войната в Украйна договорите на Нетребко с най-известните оперни театри в света бяха прекратени, а ангажиментите ѝ - отложени. Причината е приближеността ѝ до Кремъл и отказа на звездата да заеме ясна позиция за агресията срещу Украйна. По-късно тя излезе с изявление, че не подкрепя войната.

Билетите са вече в продажба в мрежата на Eventim. Цените са от 100 до 300 лева.