Русия обмисля възможни промени в доктрината си за използване на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това заяви пред журналисти във Виетнам президентът Владимир Путин. Той пристигна там от Северна Корея, където бе на посещение и където Москва и Пхенян подписаха договор за взаимна отбрана.

По същество доктрината гласи, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на ядрена атака или в случай на нападение с конвенционално оръжие, което представлява заплаха за държавата. От началото на войната в Украйна обаче някои ястреби сред руските военни анализатори настояват Москва да намали прага си на търпимост по отношение на използването на ядрено оръжие. Самият Путин твърди, че не е необходимо Русия да нанася превантивен ядрен удар.

„Русия очаква сътрудничеството ѝ със Северна Корея да послужи като възпиращ фактор за Запада, но не е необходимо да се използват севернокорейски войници във войната в Украйна“, заяви Путин в Ханой.

Той не изключи и възможността Москва да предостави високоточни оръжия на Пхенян.

Путин обвини НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия и други държави в Азия.

„Виждаме какво се случва в Азия - създава се блокова система. НАТО вече се премества там, сякаш на постоянно местожителство. Това, разбира се, създава заплаха за всички страни в региона, включително и за Руската федерация. Ние сме длъжни да отговорим на това и ще го направим“, допълни руският лидер.

САЩ са обезпокоени от нарастващата военна мощ на Китай и настояват НАТО да споделя опит и да изгражда връзки с държави като Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.