Русия и Северна Корея ще се отбраняват взаимно в случай на външна агресия.

Това предвижда подписаният днес в Пхенян Пакт за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пактът бе подписан от лидерите на двете държави Владимир Путин и Ким Чен Ун. Той включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви Путин.

Той обърна внимание на изявленията на САЩ и други страни от НАТО, които се съгласиха да позволят на Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, доставени от Запада.

„Това не са само изявления, това вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения“, каза Путин.

Русия също така не изключва развитието на военно-техническо сътрудничество със Северна Корея във връзка с подписания Договор за стратегическо сътрудничество, заяви руският президент слез разговори с домакина си.

Путин пристигна днес на първото си посещение в Северна Корея за последните 24 години.

Още преди срещата между него и Ким Чен Ун САЩ предупредиха, че тя може да задълбочи трансфера на оръжия от режима на Пхенян, подпомагащи Кремъл в атаката му срещу Украйна, посочва "Блумбърг".

Ким лично посрещна и прегърна госта след кацането му на международното летище Сунан. Видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция ТАСС, показва как след това двамата отпътуват с лимузината на руския президент.

Портретът на Путин е бил на почти всеки втори уличен стълб по пътя. Сред антуража са били десетки автомобили и мотори с охранители, наредени по маршрута на двамата.

"Високо оценяваме непоколебимата подкрепа на КНДР за специалната военна операция на Русия в Украйна, солидарността им с нас по ключови международни въпроси и готовността за защитаване на общите ни приоритети и възгледи в рамките на ООН", коментира Путин в статия, публикувана на уебсайта на Кремъл и в официалните медии на Северна Корея.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, е казал още руският президент.

"Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Русия", е заявил той, цитиран от БТА.

Според Путин Русия и Северна Корея са свързани от много десетилетия на истинско приятелство и добросъседство.

Последствия от военното сътрудничество

САЩ и съюзниците им вероятно ще се съсредоточат върху нивото на военно сътрудничество между двамата управници, което ще се оформи в резултат от разговорите им, изтъква "Блумбърг".

Подписаното днес споразумение за стратегическо партньорство заменя съществуващите договорености, някои от които са от далечната 1961 година. Това е период, в който Съветският съюз е бил най-големият поддръжник на Северна Корея.

Визитата на Ким в Русия от септември миналата година бе последвана от огромен ръст на трансфера на оръжия, показаха по-късно сателитни снимки, припомня агенцията. Путин посещава Пхенян за първи път от 2000 г. насам.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви във вторник във Вашингтон, че Русия се опитва "отчаяно да развива и укрепва отношенията с държави, които могат да ѝ осигурят онова, от което тя се нуждае, за да продължи агресивната война, която започна срещу Украйна". Той допълни, че Пхенян е предоставил на Москва "значителни количества боеприпаси" и други оръжия за експлоатация в Украйна.

Съвместимост на оръжейните системи

През последните месеци Ким посети заводи за производство на боеприпаси, докато същевременно наблюдаваше изпитания на оръжия, които според Южна Корея може да изпрати на Русия. Сред тях е и 240-милиметрова многоцелева ракетна установка. Оръжейни експерти я описват като управляема ракетна система с приблизителен обсег до 70 километра. Северна Корея е тествала и балистична ракета с близък обсег, като една от тях е прелетяла 235 километра.

В Северна Корея са едни от най-големите складове с артилерия и оръжия, оперативно съвместими със системите от съветската епоха, които са разположени на фронтовата линия в Украйна. Москва и Пхенян отричат между тях да има трансфер на оръжия.