Президентската кампания на Доналд Тръмп съобщи за първи път, че разполага с повече парични средства в основната си сметка, отколкото кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън, показват огласени данни на фона на продължаващи дарителски кампании за набиране на средства за изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

В края на май кампанията на Тръмп е разполагала с около 116 милиона долара, което е два пъти повече, отколкото месец по-рано, докато тази на Байдън е съобщила на Федералната избирателна комисия на САЩ, че е събрала около 91 млн. долара - малко над сумата, която е имала в края на април.

Цялостната финансова картина около двата лагера обаче за момента не е съвсем ясна - макар двете кампании да имаха краен срок до вчера да оповестят финансите си на федералния регулатор, няколко от свързаните с тях комитети за набиране на средства ще предоставят данни за последните си дейности не по-рано от началото на юли.

По-рано кампанията на Байдън и неговата партия партия публикуваха неофициални данни, според които разполагат с 212 млн. долара в брой, но не дадоха подробности кои комитети държат средствата.

Данните, оповестени пред Федералната избирателна комисия на САЩ, изглежда представляват драстичен финансов обрат за кампанията на Тръмп, която по-рано през годината изоставаше по отношение на събраните средства от тази на Байдън.

Републиканската партия, която набира пари заедно с кампанията на Тръмп, за да подкрепи кандидатурата му, също отчете скок в паричната си наличност - от 38 млн. долара на 54 млн. долара. От своя страна Демократическата партия съобщи, че разполага с около 65 млн. долара в сметката си, което представлява увеличение спрямо април, когато средствата са възлизали на 62 млн. долара.

Набирането на средства за кампанията на Тръмп рязко нарасна през последните месеци, включително през седмиците, предшестващи осъждането му на 30 май по обвинения, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащане на пари срещу мълчание на порноактриса, отбелязва Ройтерс.