Големи донори от Уолстрийт и традиционни спонсори на Републиканската партия стоят зад бившия американски президент Доналд Тръмп, въпреки че в четвъртък 12-членно жури го обяви за виновен по 34 криминални обвинения. 

Това съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг" в свои материали по темата.

Сред заможните хора, които вече подкрепиха или обявиха, че ще застанат финансово зад Тръмп, са съоснователят на "Блекстоун" Стивън Шварцман, казино милиардерът Мириъм Аделсън, инвеститорът в хедж фондове Бил Акман, президентът на инвестиционната компания "1789 Кепитъл" Омид Малик, милиардерът Хауърд Лутник и други.

"Едно е да подкрепиш кандидат, който може да намали данъците и регулациите, съвсем друго е да обявиш одобрението си за престъпник. След историческата присъда сега на подсъдимата скамейка застава колективната алчност", пише Гейбриъл Рубин в коментар за "Ройтерс".

Отново силна подкрепа за Тръмп

"Блумбърг" отбелязва, че растящ брой финансови елити застават зад Доналд Тръмп. Финансовата агенция разказва, че преди 12-те нюйоркчани от съдебното жури да обявят бившия президент за престъпник в четвъртък, едно друго жури от напълно различен тип, събрано в разкошния хотел „Пиер“ на Пето авеню, е произнесло собствена присъда.

Дори и ако Тръмп по-късно бъде признат за виновен, богатите хора от хотела са решили, че той отново би бил техният избор за Белия дом.

Ройтерс пише, че включително и дарители, които преди това са обявили, че са приключили с Тръмп, сега са се завърнали в лагера му. Така например Стивън Шварцман от "Блекстоун" е казал, че ще гласува за него, след като многократно призоваваше републиканците да издигнат друг кандидат. Група, свързана с милиардера от хазартния бизнес Мириъм Аделсън, също тази седмица е съобщила, че ще вложи около 100 млн. долара в кампанията на бившия президент. 

"По-слабо от нулево въздействие"

Съединените щати са по-поляризирани от всякога и все повече републиканци и демократи смятат другата партия за неморална, нечестна и ограничена в мисленето ѝ. Това гласят резултатите от изследване на Пю рисърч. 

Тръмп всъщност използва времето, прекарано в Ню Йорк по време на наказателния процес срещу него, за цели, свързани с печелене на пари, жонглирайки между мултимилионни събития за набиране на средства и защитата си от обвиненията в тежки престъпления. А понякога и двете в един и същи ден, коментира "Ройтерс".

„Тази присъда ще има по-слабо от нулево въздействие върху моята подкрепа“, заявява президентът на "1789 Кепитъл" Омид Малик.

"Блумбърг" също коментира, че едно нещо е сигурно: някои финансисти, които са изоставили Тръмп след щурма от негови поддръжници на Капитолия през януари 2021 г., сега отново застават зад него.

Основната причина за това, според икономическата медия, са парите. Тръмп обещава да намали данъците за богатите и да премахне регулации, докато президентът Джо Байдън се стреми към обратното.

Досега кампанията на настоящия президент е събрала повече пари от тази на основния му конкурент от Републиканската партия. През април обаче Доналд Тръмп за пръв път привлече 25 млн. долара над средствата, получени от предизборния екип на Джо Байдън.