Руският президент Путин възнамерява да засили връзките си със Северна Корея и не изключва възможността за доставка на оръжие. Това предизвика голяма загриженост в САЩ. Държавният департамент се опасява от дестабилизация на Корейския полуостров.

Правителството на САЩ е обезпокоено от заплахата на лидера на Кремъл Владимир Путин да достави руско оръжие на Северна Корея в отговор на оръжейните доставки за Украйна. Това би дестабилизирало Корейския полуостров, предупреди говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. В зависимост от вида на оръжието това би нарушило и резолюциите на ООН, които самата Русия подкрепя. САЩ продължават да работят с Южна Корея, Япония и други съюзници, за да отговорят на заплахата от страна на Северна Корея.

Ким прие Путин с голяма помпозност

Преди това южнокорейското правителство осъди новото споразумение за стратегическо партньорство между Москва и Пхенян като нарушение на санкциите на ООН и посочи, че ще преразгледа досегашната си отрицателна позиция по отношение на оръжейните доставки за Киев. На журналистически въпрос дали това може да има дестабилизиращ ефект върху Тихоокеанския регион, говорителят на американското министерство Милър заяви:

"Приветстваме всяка подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия. Но в крайна сметка това е решение на Южна Корея".

Путин, който тази седмица беше приет в Пхенян и след това отпътува за Виетнам, обяви тежки последствия в такъв случай, "които едва ли ще се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея".

"Страховит договор"

Във връзка с доставките на западни оръжия за Украйна президентът на Русия заплаши да достави прецизни оръжия на Северна Корея. Западът се държи така, сякаш не воюва с Русия въпреки оръжейните доставки. Твърди се, че не контролира използването на оръжията си от страна на Киев. В замяна на това обаче Русия може да доставя оръжията си и в други региони на света и да не се притеснява как те се използват, заяви Путин.

Северна Корея, управлявана от владетеля Ким Чен Ун, е обект на мащабни санкции на ООН и забрани за внос заради програмата си за ядрени оръжия, включително търговията с оръжия и трансфера на военни технологии в страната. По време на държавното си посещение в Пхенян в сряда Путин подписа ново споразумение за партньорство с Ким, което предвижда и взаимопомощ в случай на война.