Китай и САЩ са възобновили полуофициалните преговори за ядрените оръжия за пръв път от 5 години насам, съобщи Ройтерс.

Двама американски представители, присъствали на разговорите, които са започнали през март, са заявили, че Пекин е уверил, че няма да прибягва до заплахи за използване на ядрено оръжие срещу Тайван.

Китай гледа на демократично управлявания остров като на своя територия, а правителството в Тайпе отхвърля подобни твърдения.

Американското Министерство на отбраната изчисли миналата година, че Пекин разполага с 500 оперативни ядрени бойни глави и вероятно до 2030 г. ще има над хиляда такива. САЩ и Русия имат съответно 1770 и 1710 оперативни бойни глави.

"Те казаха на американската страна, че са абсолютно убедени, че са способни да надделеят в конвенционална битка за Тайван, без да използват ядрени оръжия", заяви американският организатор на преговорите ученият Дейвид Санторо, цитиран от новинарската агенция.

Според Санторо ключов въпрос, който САЩ са желаели да обсъдят, е дали Китай все още се придържа към политиката си да не употребява първи ядрено оръжие и към политиката за минимално възпиране, датиращи още от създаването на първата ядрена бомба на Пекин в началото на 60-те години.

Санторо обясни, че китайските делегати са казали на американските представители, че Пекин поддържа тези политики и че "не сме заинтересовани да постигнем ядрен паритет с вас, да не говорим за превъзходство".

На двудневните дискусии, които са се провели в конферентна зала на хотел в Шанхай, Вашингтон е бил представен от около половин дузина делегати, включително бивши служители и учени. Китайската страна е изпратила делегация от учени и анализатори, в която са участвали и няколко бивши офицери от Народната освободителна армия.

Говорител на Държавния департамент е коментирал, че подобни полуофициални разговори могат да бъдат "полезни", но не могат да заменят официалните преговори, "които изискват от участниците да говорят авторитетно по въпроси, които често са силно разделителни в (китайските) правителствени кръгове". Институцията не е участвала в срещата през март, въпреки че е знаела за нея.

Пентагонът смята, че до 2030 г. голяма част от оръжията на Пекин вероятно ще бъдат поддържани в по-високи степени на готовност.

От 2020 г. Китай модернизира арсенала си. Пекин започна производството на подводница с балистични ракети от следващо поколение, тества хиперзвукови бойни глави и провежда редовни морски патрули, които са въоръжени с ядрени оръжия.

Пентагонът, който изчислява, че ядреният арсенал на Пекин се е увеличил с над 20 % между 2021 г. и 2023 г., обяви през октомври, че Китай "също така би взел предвид използването на ядрено оръжие, за да възстанови възпирането, ако конвенционално военно поражение в Тайван" застраши управлението на Китайската комунистическа партия (ККП).