Онлайн гигантът "Амазон" (Amazon)  планира съществена модернизация на гласовия си асистент "Алекса" (Alexa), интегрирайки комуникативен генеративен изкуствен интелект (ИИ), предаде Ройтерс. 

Предвижда се да се предлагат две нива на услугата, като за по-усъвършенстваната версия месечната такса да е около 5 долара, посочват източници. 
   
Проектът е известен сред вътрешните кръгове като "Банян" - индийски фикус, някои от екземплярите от който са дърветата с най-голяма корона в света. Това ще бъде най-значителното модернизиране на "Алекса" от 2014 г., когато гласовият асистент бе пуснат на пазара заедно със спикърите "Ехо" (Echo). "Амазон" нарича новата версия "Забележителната Алекса". 
 
Компанията притиска служителите да завършат дейността по обновяването на устройствата до август като краен срок. 

Плановете за новата "Алекса", включително за цени и дати на пускане, обаче могат да бъдат изменени или отменени в зависимост от напредъка по проекта "Банян".  

Услугата "Алекса", която дава гласови отговори по различни въпроси, например за времето, и може да служи като контролен център за домакинските електроуреди, бе любимият проект на основателя на "Амазон" Джеф Безос, който виждаше услугата като реална версия на всеприсъстващият компютър от сериала "Стар трек".
 
Компанията очаква след интегрирането на ИИ потребителите да могат да искат от "Алекса" например съвети за пазаруване.