Движението за права и свободи винаги е подкрепяло ГЕРБ - но сега има нужда от легитимация на своето пряко участие във властта.Това заяви в "120 минути" по бТВ бившият кмет, депутат, министър и член на ДПС Мехмед Дикме.

"Ако не влезе пряко, то тогава тези, които гласуваха, ще си зададат въпроса „ние защо ги подкрепяхме“, отбеляза той.

Според него ГЕРБ и ДПС нямат никакъв проблем да намерят още 4-5 души - въпросът е какво ще е получи от такава коалиция.

"От 1990 година участвам в политическия живот. Толкова завързано и проблемно никога не е било", отбеляза Дикме. "Ако направят такава коалиция между ГЕРБ, ДПС и още пет купени депутати, тази коалиция ще се нарича „коалиция на софрата“. Защото основната ѝ задача е как да се усвояват парите от европейските фондове, да стигнат за пътищата и магистралите. Народът ще излезе с тояги и с камъни и ще ги изгони."

Ако се отиде на предсрочни избори, ГЕРБ и ДПС няма да вдигнат своята подкрепа - но според негопромените в ПП-ДБ, БСП, партиите, в които има оставки на лидери, ще имат различни резултати и резултатите няма да са същите.

"Много интересно ще бъде, ако двете партии направят коалиция, кой ще отиде в небитието - и според мен отговорът е по-скоро ГЕРБ. ДПС ще си остане с един твърд и постоянен електорат, защото тя е машина за избори. Нито Доган, нито Пеевски ги прави изборите. Изборите ги рави кметът на селото, кметския наместник по места... докато имат толкова много кметове и общински съветници, ДПС ще е добре."

Според него и Ахмед Доган, и Пеевски трябва да се оттеглят от ДПС, за да реализира партията исканията на своя електорат.