С над час и половина закъснение заради спор кой къде ще стои в пленарната зала, преговорите между ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство започнаха. И в тях не участва съпредседателят на Движението Делян Пеевски - както по-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви - че няма да лично да ги води. Това обаче не попречи на контактьорите бързо да се разберат по всички теми.

Както е известно, днес ГЕРБ покани всички парламентарно представени формации на разговори в рамките на два дни, като Борисов обяви миналата седмица, че разговорите ще се водят от дамския му екип Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Трите водеха преговорите и с "Продължаваме промяната-Демократична България" за продължаване на ротацията, приключили с неуспех.

От страна на ДПС участват Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш - предаде Новини.бг. Разговорите на ГЕРБ с останалите формации се водят в Партийния дом (т. нар. парламент).

Тон пръв зададе миналата сряда Пеевски, който насред мълчанието на ГЕРБ излезе с позиция, че Борисов трябва да инициира незабавно срещи с евроатлантическите лидери.

Разговорът между "контактьорите" от двете страни бе кратък. "Дамите на Борисов" отчетоха разбирателство с Движението по всички въпроси. Ще работят за привличане на чуждестранни инвеститори, изпълнение на капиталовата програма, имали еднакви виждания за антикорупционната реформа. Първата задача на 50-ия парламент щяла да е се приемат правилата за новата КПКОНПИ. Двете партии мислят да пишат и изцяло нов Наказателен кодекс.

Конкретни имена за структурата и състава на Министерския съвет не са били обсъждани, твърди Сачева. Но даде заяка, че и министър-председателят, и председателят на парламента ще са от ГЕРБ.

"Говорим за правителство на споделената отговорност" - обяви още бившата министърка на Борисов.

От думите ѝ се разбра, че ще се подпише и "документ" - вероятно коалиционно споразумение.

Много пари сме дали вече за избори, заяви още Сачева. Затова трябвало да има правителство, още повече, че избирателите се били произнесли за проевропейско такова.

Откази и неизвестни

По-рано днес от третата по големина група - тази на ПП-ДБ, обявиха, че няма да дойдат на преговорите и затвърдиха решението си да са опозиция на кабинет на ГЕРБ.

От "Възраждане" пък пак заявиха, че подкрепят само свой кабинет. Поставиха даже пет условия, ако се стигне до връчване на третия проучвателен мандат и той отиде при тях. Те са вече познатите: излизане от НАТО, референдум за запазване на лева, предоговаряне на членството ни в ЕС, преустановяване на военната помощ за Украйна и ключовото: "премахване на санкциите срещу Руската федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи". С ДПС разговори нямало да водят под никаква форма. Партията на Костадин Костадинов също няма да се отзове на поканата на ГЕРБ.

От "Има такъв народ" все още не са се произнесли. Липсва словохотливият иначе в социалните мрежи лидер Станислав Трифонов, както и не по-малко словохотливият по тв студиата негов заместник Тошко Йорданов. На ИТН се гледа като на третата формация, която ще участва в кабинет с ГЕРБ и ДПС.

В БСП пък бе извършен своеобразен преврат, като временното ръководство на партията обяви, че няма да подкрепи правителство на партията на Борисов. А в късния следобед днес от партията разпространиха и позиция - няма да се отзоват на поканата на ГЕРБ.

Неизвестна засега остава и позицията на "Величие". Днес формалният ѝ председател Николай Марков обяви отново, че му е обидно да разговаря с контактьорки, а не с лидера. Така че не се знае ще изпрати ли новият играч в НС представители на срещата с ГЕРБ, предвидена за утре.