ГЕРБ е готов да направи и правителство на малцинството.

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на старта на консултациите на "Дондуков" 2 за съставяне на правителство. 

Лично Борисов обаче нямало да бъде кандиидат за министър-председател.

"Носим си отговорността, ще предложим правителство и най-вероятно и то ще бъде на малцинството. Ще предложим премиер от ГЕРБ", посочи той.

Борисов не каза на чия подкрепа ще разчита в парламента. Той се обърна пак към "Продължаваме промяната-Демократична България" и каза, че се надява оттам да му "върнат жеста".

"Какво излиза сега? На практика няма как да се състави правителство.

 Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява."

Това заяви Борисов пред Румен Радев малко по-рано. Изявлението му дойде в отговор на въпроса на държавния глава за това какви според Борисов са шансовете първият мандатоносител да състави правителство, как вървят преговорите и как в ГЕРБ тълкуват ниската избирателна активност.

Действително ниската избирателна активност притеснява всички, но след 11 вота това усещане за пренасищане, за състезание между партиите, вече стига своя връх. Водим с 11 %, но и тази избирателна система взема от по-големите и дава на по-малките, коментира Борисов, чиято стара теза гласи, че най-големият трябва да получи и "бонус" депутати, за да се състави по-лесно правителство, както става в Гърция.

Лидерът на ГЕРБ каза и следното:

"Всички партии се държат като да сме в кампания. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство.

Предпоследните, последните поставят условия и предварително чертаят линии как да се движат мандатите."

Тук той визира основно "Има такъв народ", от където отказаха подкрепа за мандатите на ГЕРБ и ДПС, поискаха от президента третия и обявиха, че ще правят експертен кабинет. Сходна бе и заявката на "Възраждане".

"Аз не виждам какво може да се случи извън първия мандат. Нито е логично, нито е правилно, нито можем да обясним на нашите избиратели подкрепа за втори и трети", допълни лидерът на ГЕРБ. "Съжалявам, това е реалността. Как можеше да е? Да се направи компромис от всички и да се управлява 4 години. Само чувам заклинания, само чувам кой колко е велик", заяви още той.

"Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори", предупреди Борисов.