Китай иска Европейският съюз да се откаже от налагането на високи мита върху вноса на китайски електрически превозни средства. Аргументът на Пекин е, че са постигнали споразумение за нови търговски преговори.

Това съобщи китайският официоз в. "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.    

Временните защитни мерки, които ЕС обяви, се очаква да влязат в сила от 4 юли. Вносните мита могат да достигнат до 38,1 на сто от стойността на даден китайски електрически автомобил. Европейската комисия предложи налагането им на фона на разследване, което започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически превозни средства.

Китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, посочва се в съобщение на Еврокомисията.

Китай обяви, че "ще предприеме всички мерки за защита на китайските фирми", ако вносните мита на Евросъюза влязат в сила. Пекин многократно призова за отмяната им и изрази желание да преговаря с Европейския съюз по темата. 

Двете страни постигнаха споразумение да започнат търговски преговори. Това стана след разговор по видео връзка между заместник-председателя на Европейската комисия с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Ван Вънтао, припомня Ройтерс.