"Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, това е волята на българския народ. Още повече че заявката на по-малките партии да сглобят правителство с техния мандат пак ще зависи от волята на първите сили и не виждаме никаква разлика, освен политическото его. А гражданите ясно ни казаха, че поличитеското его трябва да бъде потискано."

Това обяви Йордан Цонев от ДПС в началото на консултациите на президента Румен Радев с втората политическа сила в новия парламент.

Той добави, че от движението много разчитали на държавния глава, в процеса на съставяне на правителство, той да изиграе ролята на медиатор и да убеди останалите политически сили. "Няма кой друг да ги убеди освен Вас", обяви Цонев.

"От позицията на вече втора политическа сила как оценявате перспективите", попита Радев преди това. "Имате ли някакви идеи, ако вторият мандат дойде при Вас, и каква би била успешната формула за съставяне на правителство?", зададе той дежурния въпрос, който постави преди това и на ГЕРБ. Радев отново попита дали от ДПС са направили изводи за слабата избирателна активност.

"Ниската избирателна активност е много важен въпрос. Прочитът на резултатите от изборите говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната, това не е ново. Разбира се, това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите и проблемите, които трябва да се решават. Този извод сме го направили.

Хората категорично не искат нови избори, политическият процес трябва да се стабилизира, да има мнозинство, редовен кабинет. Решението минава през мандат - пълен или близък до пълния. ДПС съзнава своята отговорност за съставянето на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно", отговори Цонев.

Председателят на ПГ на ДПС и санциониран по "Магнитски" Делян Пеевски не се появи при Румен Радев, когото редовно атакува задочно. След изборите Пеевски отново се закани че няма да позволи на Радев "да се инсталира на гърба на хората като политически властелин".

Другият номинален съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров също не присъстваше. Движението се представляваше от Йордан Цонев, Искра Михайлова, Хамид Хамид и Халил Летифов.