Решението на властите в Република Северна Македония (РСМ) да използват като име на страната само Македония заплашва европейската ѝ перспектива.

Предупреждението отправи днес гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис. Той говори преди началото на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Той окачестви като „крещящо нарушение на споразумението от Преспа“ действията на Скопие.

„Трябва да е ясно, че международното право е в основата на глобалния мир и сигурност, и няма такъв процес, в който да вземеш само черешката на тортата. Приемането в ЕС без цялостното интегриране на европейското законодателство и пълното спазване на международното право и договори е неприемливо и немислимо“, каза Герапетритис.

В Съвета участват и външните министри на страните от Западните Балкани.

Само след два дни – на 26 юни, ЕС ще проведе междуправителствената конференция с Черна гора.

На 12 май, при полагането на клетвата си, президентката на РСМ Гордана Силяновска използва названието Македония. Това предизвика дипломатически скандал с Гърция, заради която бившата югославска република трябваше да промени името си. Силяновска увери, че текстът на клетвата съдържа конституционнтото име на страната й.

България реагира по-сдържано. И президентът Румен Радев, и служебният премиер Димитър Главчев едновременно, но поотделно обявиха, че изявленията на Силяновска и други представители на Скопие противоречат на договора с България от 2017 година.