Най-малко 15 полицаи и православен свещеник са били убити при серия от нападения в руската република Дагестан в Северен Кавказ. Това съобщи губернаторът Сергей Меликов във видеопослание рано тази сутрин.

Първоначално се говореше само за шестима убити полицаи, но в неделя според властите неизвестни лица са открили огън по православна църква и синагога в град Дербент. Според държавните медии двете места за поклонение са се запалили. Почти по същото време е имало въоръжено нападение срещу друга църква и полицейски участък в областната столица Махачкала, която се намира на над 100 км. от Дербент.

Националният комитет за борба с тероризма квалифицира нападенията като терористични актове. Властите започнаха антитерористична операция в региона. В процеса на операцията са били "ликвидирани" петима заподозрени нападатели, обяви отговорният комитет.

Междувременно губернаторът Меликов говори за шестима "бандити", които са били "ликвидирани". Противоречивата информация все още не може да бъде изяснена. Първоначално не беше ясно и колко общо нападатели са участвали в атаките. Меликов определи нападението в Telegram като опит за дестабилизиране на ситуацията в региона.

Дагестан, в който преобладава ислямът, е един от най-бедните региони в Русия. Републиката граничи и с Чечения.