В тази отвратителна история няма печеливш - включително извършителят Орлин Гигов, който ако беше озаптен навреме, сега нямаше да има присъда за убийство. С каквато вече е много вероятно да се сдобие. Щеше да има пробация, беседи със служител или в най-лошия случай - нещо условно.... 

Няма и съвсем невинни - включително жертвата му Силвия К., която въпреки множеството тежки издевателства, е ходела да се моли в съдебната палата да прекратята делото срещу "любимия" й, както и категорично е отказвала да свидетелства. Което априори обрича разследването на почти сигурен провал...

Със сигурност няма и оправдания за целия низ от държавни органи (да не говорим за НПО), който не успя да намери противодействие срещу бившия шофьор на МВР болница, докато той не извърши убийство на 20 юни 2024 г. Именно на въпросната украинка Силвия К. (40 г.).

Случаят влезе в светлините на прожекторите на 11 януари 2023 г., като класическо "зрелище" от сегмента домашно насилие. Украинката е изхвърлена като парцал пред асансьора в блок в жк "Хаджи Димитър", като според свидетели е била гола, боса и "в насипно състояние". Всичко плува в кръв. Това става след пиянски издеватества, продължили - по тогавашни данни на прокуратурата - от 8 до 10 януари.

"Нанесени са й множесто удари с ръце и ритници в главата и тялото и е причинена лека телесна повреда", гласи прокурорската информация.

Подател на сигнала обаче не е пострадалата, а са съседите.

Полицаи се отзовават първо на информация, че мъж се е барикадирал в апартамент и преговарят с 47-годишния садист да излезе, включитено с психолог. Днешна справка на Клуб Z показа, че... досъдебното производство в прокуратурата още е висящо, т.е. тече си. На разследването, меко казано, не е помогнало това, че жената не желае да свидетелства, отказва да вади медицински и дори е ходила да се моли за него - да му прекратят делото (нещо, което не е толкова просто, въпреки нейните обструкции - б.р.).

Но - както са казва в рекламите - това не е всичко... 

Орлин Гигов след около месец пробва за пръв път да излезе от ареста. Съдът отказва, но на 10 март изтиа смятаният за разумен срок за предварително задържане - 2 месеца, защото деянието е квалифицирано като... леко. Гигов е освободен.

Почти веднага след като излиза, двамата със Силвия К. отново попадат в светлините - но на полицейските фенерчета. Още на 21 срещу 22 март персоналът и гост на хотел в София ул. "Кирил и Методий" подават сигнал, че от стаята на мъж и жена се чуват шум, скандали и "вероятно се упражнява насилие".

Двамата са добре познатите Орлин и Силвия. Но чуканията на персонала, мъжът веднъж отворил вратата и изглеждал видимо пиян - реагирал агресивно. Заплашвал и дошлите по-късно полицаи, че ще ги уволни.

В доклада си униформеният патрул пише, че след известно време от банята излязла и видимо пияна Силвия, като дясната й ръка кървяла. Полицаите на място настоятелно я съветвали да се освидетелства, да подаде жалба за домашно насилие, била викната линейка. Тя отказва всичко, твърдейки, че сама се е ударила.

Така това дело срещу Орлин Гигов тръгва само за... хулиганство. По него той получава присъда от 1 г. условно с 3 г., изпитателен срок, издадена от Софийския районен съд. Това става на 12 март 2024 г. Делото обаче към днешна дата не е приключило на всички инстанции, т.е. - няма влязъл в сила окончателен съдебен акт.

Няма как тя да е имала например ограничителна заповед - вследствие на молба за незабавна защита, защото именно... жертвата трябва да поиска такава от съда.

Финалът за Силвия е на 20 юни, този път в "Красно село". Жената е намерена на плочките в жилището с черепно-мозъчна травма, след като самият извършител и майка му се обаждат в полицията. По Орлин също са открити множество травми, съобщиха в неделя от съда, който го остави в ареста.

Според Offnews всъщност жертвите на Орлин освен Светлана са още 4, а срещу мъжа има 10-ина жалби. Една от жените - Мила Пейкова е по-последователна и след като е пребита до безсъзнание на Бъдни вечер 2020 г., успява да стигне до осъдителна присъда в Софийския районен съд - 1 година условно, 4 г. изпитателен срок и 5000 лв. глоба. Парадоксално е, че този частичен успех е по обвинение за "лека телесна повреда" а не за домашно насилие, тъй като по това време законът още не е преправен, какъвто е днес.

Обаче... втората инстанция я отменя и оставя само глоба от 3000 лв. Така насилникът остава в абсурдната ситуация, че се води неосъждан, което спомага отново да получи условна присъда.

"В едно от първите си интервюта казах: „Трябва ли да умре някой, за да ми обърнат внимание". Оказах се пророк”, сподели пред Нова тв Пейкова.

В свое писмо от днес Бългаският хелзинкски комитет апелира властите да дадат обяснение за провала да се предотврати смъртта на Силвия К. и окачествяват случилото се като "тежък институционален провал" (целия текст вижте по-долу - бел. ред).

Всъщност, това е доста меко казано.

Утре БХК ще подкрепи протеста на организациите "ЛевФем" и "Феминистка библиотека" пред Съдебната палата в София от 18:30 ч. Оттам призовават отговорните институции "за бърз и безпристрастен анализ на причините, довели до липсата на навременна реакция".

Ето и писмото призив на БХК от днес:

БХК: Властите дължат обяснение за провала да се предотврати смъртта на Силвия К.

Правозащитната организация очаква бърз и безпристрастен анализ на причините, довели до липсата на навременна реакция по случая.

Българският хелзинкски комитет (БХК) посреща като тежък институционален провал новината за смъртта на Силвия К., за която медиите съобщиха, че е била причинена от партньора й О. Г., но и с особена тревога и съпричастност към близките на убитата. Редица журналистически материали съобщават, не само че жертвата е пострадала от тежко физическо посегателство още миналата година, но също така че срещу извършителя за период от три години има подадени десет сигнала, както и че освен починалата негови жертви са били поне още четири жени.

Припомняме, че от 2019 г. не само убийството, но и телесната повреда в условията на домашно насилие, независимо от тежестта ѝ, са престъпление от общ характер, за което следва да се образува досъдебно производство с всички предвидени в него мерки за процесуална принуда, включително за защита на пострадалите. Първоначално въведените в Наказателния кодекс изисквания за системност отпаднаха от закона с промени през миналата година, вследствие на масовите протести около случая с тежкото посегателство над Дебора Михайлова.

Независимо от миналогодишния тежък случай, при който О. Г. е нанесъл сериозна телесна повреда и е оставил Силвия К. гола на земята на площадка в блока, където двамата са живеели, той явно е бил на свобода към деня на смъртта й.

Властите, в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи (МВР), дължат на обществеността обяснение за това. Припомняме, че през 2022 г. Република България бе осъдена пред Европейския съд по правата на човека по делото Y. и други срещу България (жалба № 9077/18) заради липсата на навременна реакция от страна на властите по сериозен и ескалиращ във времето случай на домашно насилие, която е могла да предотврати убийството. Съдът установи нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – правото на живот. Задължение по изпълнение на решението имат всички органи на Република България, в това число прокуратурата и МВР.

Миналата седмица Радослав Стоянов, съпредседател на БХК, изпрати открито писмо до министъра на вътрешните работи във връзка със случай на престъпление, извършено при условията на домашно насилие, сигнализирано в 02 РУ-СДВР, реакцията по което също изглежда беше забавена. До настоящия момент отговор на това писмо не е получен в организацията.

Подкрепяме протеста на организациите ЛевФем и Феминистка библиотека пред Съдебната палата в София, който ще се проведе утре, 26 юни, от 18:30 ч. и призоваваме отговорните институции за бърз и безпристрастен анализ на причините, довели до липсата на навременна реакция от тяхна страна по случая