Софийската градска прокуратура прекратява наказателното производство срещу доскорошния зам.-окръжен прокурор на Перник (а сега - редови) Бисер Михайлов за инцидент свързан с домашно насилие.

Михалов, който в последните години неволно влиза в новините основно заради сина си Васил (субект на цяла плеяда от дела за насилие), също се оказа "герой" след инцидент вечерта на 12 октомври 2023 г.

Тогава - докато Васил бе на "обичайното" си място в ареста, дъщерята сезира полицията, че в дома, в който живеят баща й и майка й, последната е била открита в безпомощно състояние. Прокуратурата задържа колегата си до 72 ч.

Щерката обаче, макар и да е подала сигнала, не е била очевидец на побоя. В свидетелствата си казва единствено, че чула скандала и е заварила майка си да лежи на пода. Самата пострадала - Биляна Михайлова, по никакъв начин не съдейства на разследването. Даже заявила, че тя е инициирала спора. Съдът допусна, че Бисер Михайлов може да е ударил съпругата си в момент на самозащита.

И го освободи без никаква мярка за неотклонение на 14 октомври. А държавното обвинение не протестира това решение пред горната инстанция.

Сега Градска прокуратура (която разследва магистрати) съобщава, че са разпитани петнадесет свидетели, приобщени са медицински документи, извършен е оглед на местопроизшествие, изготвени са 3 съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични. Установено било, че на Биляна Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак „временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Както и че това е станало при скандал.

Обаче и на Бисер Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак „болка и страдание" и имат характера на лека телесна повреда.

А, както вече се очакваше, и жената твърди, че съпругът й не я е удрял, а при опит от негова страна да я отблъсне, същата изгубила равновесие и паднала. И всичко това е станало без свидетели - на четири очи. Така наблюдаващият прокурор стига до извода, че...

"... не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност."

Разследването се прекратява.

Забележително, е че в официалното съобщение се казва още, че постановлението за прекратяване се изпраща на Б. Михайлова и Б. Михайлов. "Последните (тоест - и той) имат законова възможност да го обжалват."

Ето и цялото съобщение в оригинал:

СГП прекрати наказателното производство срещу прокурор от ОП - Перник

Досъдебното производство е образувано на 13.10.2023 г. в случай на неотложност за това, че на 12.10.2023 г. около 23,30 часа в гр. Перник е причинена средна телесна повреда на Б. Михайлова, при условията на домашно насилие, като деянието е извършено от магистрат – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 129 от НК.

В хода на разследването са разпитани петнадесет свидетели. Приобщени са медицински документи. Извършен е оглед на местопроизшествие. Приобщен е запис от Национална система 112, назначена и изготвена е техническа експертиза на записа. Извършено е освидетелстване на Б. Михайлов и Б. Михайлова. Назначени и изготвени са три съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични.

Съгласно експертното заключение, на Б. Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак „временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Травматичните увреждания са били причинени по време на възникнал скандал между съпрузите и имат характер на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК. Същевременно на Б. Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак „болка и страдание" и имат характера на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК. Вещото лице отхвърля възможността за изпадане на Б. Михайлова в безсъзнателно състояние, с което да е бил реализиран медико-биологичният признак „разстройство на здравето, временно опасно за живота", представляващо средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК.

В последващите си показания свидетелката Михайлова посочва, че съпругът й не я е удрял и при опит от негова страна да я отблъсне, същата изгубила равновесие и паднала. По време на възникналия конфликт съпрузите са били сами и не е имало други свидетели очевидци, които лично да са възприели случилото се. Предвид липсата на свидетели очевидци извън страните в конфликта и показанията на Михайлова не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност.

Поради изложеното наблюдаващият прокурор е прекратил наказателното производство.

Указано е постановлението за прекратяване на наказателното производство да бъде изпратено на Б. Михайлова и Б. Михайлов. Последните имат законова възможност да го обжалват пред Софийски градски съд в седемдневен срок от получаването му.