ЕС очаква от Република Северна Македония (РСМ) да промени своята Конституция.

Това припомни в отговор на въпрос на Клуб Z говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Помолихме я да коментира думите на новоназначения премиер на страната Никола Мицкоски. От тях стана ясно, че той не е склонен към промените в конституцията на РСМ, в която българите трябва да бъдат вписани като държавнотворна народност.

„Ние поздравихме премиера Мицковски и новите министри след формирането на коалиционното правителство. ЕС ще работи в тясно сътрудничество с новия кабинет, за да има напредък по съществените реформи и по пътя към Съюза. Мисля, че посланието е твърде ясно. РСМ трябва да се възползва максимално от инерцията, за да направи решителен напредък по пътя си към ЕС. Мисля, че ви е добре известно, че от Европейския съвет бяха напълно ясни какво очакват от Скопие. И това очевидно се отнася и за промените в Конституцията. РСМ се ангажира да го направи, за да може да тръгне към ЕС“, каза Писонеро.

Същевременно тя изрази съжаление, че някои от лидерите в Скопие не използват конституционното название на страната.

„Това е нещо, което бе договорено според Преспанското споразумение. И двете страни (Македония и Гърция – б.р.) трябва да го спазват и прилагат добросъвестно“, изтъкна Ана Писонеро.